Администратори, сервитьори, бармани и готвачи са най-търсените позиции за работа в хотелите по Северното Черноморие. Това стана ясно на среща между представители на хотелиерите и ресторантьорите със студенти от Колежа по туризъм във Варна. Студентската трудова борса в туризма за първи път се организира през месец декември.

Варна

Студентската борса за първи път се организира от Колежа по туризъм толкова рано, за да могат студентите предварително да се ориентират какви са изискванията на бизнеса.

Стилиян Стефанов – Колеж по туризъм – Варна
“През лятото задължително трябва да работя в сферата на туризма, защото това е част от моето обучение, но като цяло не смятам да излизам извън България, да уча или пък, да работя.”
Веселина Вейсел - Колеж по туризъм – Варна
“Работила съм две лета в сферата на туризма сезонно. Естествено предпочитам целогодишна работа и ще направя всичко възможно, за да мога да се реализирам.”

Сезонността на туризма по нашето Черноморие е един от проблемите и пред хотелиерите, и пред желаещите да работят в сферата на туризма. Проблем, с който са се сблъскали хотелиерите този сезон, са кандидати, които не владеят чужди езици и нямат необходимите знания и умения за позициите, за които кандидатстват.

Панайот Панайотов - хотелиер
”Като цяло имаме проблем с кадрите и стигаме до момента да назначаваме и хора, които не владеят чужди езици, просто нямаме избор.”

Тази година в България има ръст на германските туристи, които са дошли да почиват по нашето Черноморие. Затова и най-търсени са владеещите немски език. Следващите най-търсени езици са английският и руският.