НОВИНИ

Търсят талантливи деца за летните школи на Фондация "Миню Балкански".

Вече започна записването в летните школи за талантливи деца на Фондация "Миню Балкански". Тя иска да разпространи идеята за гражданско образование, като в същото време осигурява условия на децата да научат повече в любимите им области. Фондацията е основана от българския меценат с френско гражданство професор Минко Балкански. Владислав Велев се срещна с него.

Владислав Велев
от Владислав Велев
13:34, 14.02.2016
7064
Чете се за: 00:28 мин.
Още

Професор Балкански е световнопризнат специалист в областта на физиката. В гимназията взема два класа за един и е приет в Софийския университет на 15 години, след това заминава за Франция. Не забравя България и след демократичните промени създава фондация в родното му село Оряховица, Старозагорско. Всяка година фондацията организира летни училища, където могат да се обучават до сто деца на седмица.

Школите са в различни области - математика, астрономия, физика, френски език, английски език, роботика, архитектура и дизайн, облачни технологии и музика. Интерес има към конкурса "Млад изобретател", защото на него се представят и съвсем работещи идеи. Фондацията организира и конкурс по физика и математика, като лауретите в него заминават да се учат в престижни френски училища. Всяка година професорът отваря за тях вратите на имението си край Париж и те се събират там, за да обменят идеи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-различна Травиата ще завледее тази вечер НДК
По-различна "Травиата" ще завледее тази вечер НДК
Празник на виното в Музея на виното
Празник на виното в Музея на виното