За 2 седмици 9 тежко болни получиха шанс за по-добър живот. Дариха им го 4-ма донори. Данните са на Агенцията по трансплантации. Последният случай е от вчера - близките на болна жена от Варна са взели трудното и благородно решение да дарят шанс за по-добър живот на чакащи за трансплантация.

В петък 54-годишна жена от Варна изпада в мозъчна смърт след инсулт. Лекарите от болница "Света Марина" обясняват на близките, че и след смъртта си жената може да спаси човешки живот.

Екипи на ВМА и "Алескандровска болница" летят с военен самолет до Варна, за да вземат органите от болница "Света Марина". В късния следобед в петък черният дроб е трансплантиран на 31-годишен мъж във ВМА.

Доц. д-р Васил Михайлов - ВМА: Броят на пациентите, които се нуждаят от чернодробна трансплантация, е страшно голям. Най-общо принципът се състои в това, че най-болният човек получава органа.

Късно снощи в "Александровска болница" е трансплантиран бъбрек на 54-годишен мъж, който е на хемодиализа от една година.

Доц. Михаил Николовски - УМБАЛ "Александровска": Тази година са направени 25 бъбречни трансплантации от живи донори и от трупни донори.

През тази година в болница "Света Марина" са убедили близките на петима починали пациенти да дарят шанс за живот.

Проф. Вилиан Платиканов - УМБАЛ "Света Марина - Варна": Благодарение на труда ни - огранизация, действия, медикаменти, изследвания, логистика. Във всичко това участват поне 100 човека. 19 човека ще празнуват Коледа.

От началото на годината донорите са общо 15.