НОВИНИ

Северна Македония? Коментар на Любчо Нешков и Йоаким Каламарис

В студиото на "Денят започва" журналистът Любчо Нешков и икономистът Йоаким Каламарис коментираха трусовете относно името на Македония.

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 14.06.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Любчо Нешков, журналист: Споразумението ще бъде подписано, ще влезе в сила, ще бъде ратифицирано. Това споразумение слага край на така наречения югославски проект на Балканите, защото в новото наименование, малко хора обръщат внимание, липсва вече думата Югославия.
Йоаким Каламарис, икономист: Ще се променят скоро границите за всички държави, евентуално, на Балканския полуостров. Разбира се, това не може да ни радва, това не е решение, това е може би по-лошо от предишното име на тази държава.

Относно поведението на македонския президент Георги Иванов през последните години, Нешков коментира, че той прави тежки политически гафове в най-важните моменти. По мнение на Йоаким Каламарис в Македония не може да се случи нищо без политическата намеса или благословията на албанската политика.

Йоаким Каламарис, икономист: Населението е 70 процента българско.

На това изказване Нешков отвърна със следното:

Любчо Нешков, журналист: В република Македония не е имало преброяване от 2001 година. Следващото преброяване ще докаже кой кой е и колко хора живеят в Република Македония.
;

Журналистът Любчо Нешков още, че спорът не е бил за името.

Любчо Нешков, журналист: Спорът беше тази държава да не съществува като независима. Това е проблемът. И в крайна сметка договорът между Атина и Скопие слага точка точно на тази опасност.

На въпрос дали ще бъде решен спорът, двамата отговориха така:

Йоаким Каламарис, икономист: Аз съм песимист и поддържам тезата, че ще има много по-сериозни последствия след тези политически решения.
Любчо Нешков, журналист: Абсолютно съм убеден в това нещо.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тревожно се увеличават случаите на късно проговаряне при децата, според логопеди
Тревожно се увеличават случаите на късно проговаряне при децата, според логопеди
Откраднаха тротоарни плочки при ремонт на улица в Дупница
Откраднаха тротоарни плочки при ремонт на улица в Дупница