НОВИНИ

Трусовете в образованието

След хаоса в образованието, който наблюдаваме от години, логичен завършек на ситуацията ли е подаването на оставката на министър Тодор Танев коментираха в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, литературният критик проф. Михаил Неделчев и историкът проф. Драгомир Драганов.

Татяна Кръстева
от Татяна Кръстева
10:19, 31.01.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
Трусовете в образованието
Янка Такева:
"Проф. Танев е един много диалогичен министър, който искаше най- доброто в системата на образованието да се случи, но той не пожела да направи структурна реформа вътре в министерството. Танев не направи по- малки структурни дирекции, мобилни дирекции".
;
Истинската причина е много по-дълбока смята проф. Неделчев. Според него причината е в два типа мислене. "Едното, че литературата и историята трябва да учат днешния човек на съвременни отношения, да бъде контактен със света. Другата функция на литературата и историята е укрепването на националната идентичност. През последните 30 години се разви едно друг тип мислене нака нареченото постмодернно мислене, което е усъмнено в самата идея за национална идентичност, но проф. Неделчев категорично се разграничи от привържениците на тези идеи. Именно сблъсъка между тези две позиции е причината да се стигне до ситуацията с оставката на проф. Танев".
;
Проф. Драгомир Драганов заяви, че всяка една уважаваща себе си държава има три най- важни институции: църквата, армията и образованието.
"Министър Танев е направил една контрареформа. Неговата реформа се състои в две неща: връщане назад към професионалното образование, нещо което преди време сме го имали и се наричаше СПТУ и другото е, че той се опитваше да вкара англо-саксонски елементи в нашата добра традиция. В сблъсъка между тези две тенденции министър Танев "изгоря".


Целият разговор в "Денят започва с Георги Любенов"
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валидността на годишните винетки за 2015-а изтича днес
Валидността на годишните винетки за 2015-а изтича днес
Верижна катастрофа със 70 автомобила в Словения. Има жертви
Верижна катастрофа със 70 автомобила в Словения. Има жертви