Необходим е широк дебат около Истанбулската конвенция. Около тази теза се обединиха управляващи и БСП в студиото на "Денят започва" . От ГЕРБ смятат, че в дебата трябва да се включат и религиозни общности, а БСП намират проблем в новата социална роля на пола, понеже тя може да доведе до еднополови бракове, за което обществото ни трябва да е сериозно информирано, понеже може да не е готово.

Тома Биков, депутат от ГЕРБ: Не виждам възможност за еднополови бракове, които да произтичат от подписване на Итансбулската конвенция, защото покрай този дебат всички политически сили изразиха горе-долу с единодушие, че за подобно законодателство не може да се говори в близко бъдеще. Необходим е сериозен дебат. Имам съмнения лично аз в някои текстове, трябва да бъдат включени и религиозните общности. Не мисля, че в България има масово неравнопоставеност на половете, но има засегнати някои традиционни религиозни моменти.
Жельо Бойчев, зам.-председател на "БСП - за България": Искаме въобще да се оттегли тази конвенция, защото механизмът, който предлага правителството, е възприет от Полша и там се вижда, че не дава резултат. Тази декларация не се приема, конвенцията си действа с всички разпоредби в нея. Възразихме срещу начина, по който е направено тази конвенция без дебат у нас. В левицата сме съпричастни към всички проблеми, свързани с насилието над жени и партията на европейските социалисти е защитавала правата на жените. Тук няма проблем с тези разпоредби в конвенцията. Там се прокрадват неща, които считаме, че се разминават с интересите на българското общество и не стъпват на традицията, на християнските ценности, които сме призвани да защитаваме. Става дума за опита да се въведе тази социална роля на пола. Не е редно българското общество да не участва в дебата по тази конвенция.
Доц. Милен Михов - депутат от "Обединени патриоти": Имаме близка позиция с БСП по въпроса с Истанбулската конвенция, понеже виждаме проблем в нея. Важно е да кажем, че проблемът не е в по-голямата част на конвенцията, който е свързан с насилието на жени и срещу домашното насилие, с което има обществен консенсус в България, а има проблем с онези определения за пол и произтичащите задължения на всяка от страните по тази конвенция в областта на образованието и ред други сфери, което се разминава както с конституционното определение, така и с ред законодателни и традиционни и нормативни разбирания за пола като естествена характеристика на мъжа и жената,. Това е нещо, което сериозно да се дебатира, понеже с ратифицирането на този текст ще признаем т.нар. трети пол, с което отваряме вратата за признаване на еднополовите бракове. Трябва да се дебатира без гняв и пристрастия и да си отговорим готово ли е българското общество да приеме такива стъпки или не.

Вижте във видеото още какво казаха депутатите за нови политически сезон.