Опреснителен курс за шофьорите над определена възраст при подновяване на шофьорската книжка, както и продължаващо обучение за всички водачи предлагат от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Това ли е начинът да се справим с войната по пътищата? Темата в Сутрешния блок на БНТ1 коментираха Йонко Иванов – председател на Съюза по авто-мото подготовка и Илия Тодоров от Асоциация на пострадали при пътно-транспорти произшествия.

Нашите предложения засягат т.нар. фазово обучение от 0 до 100 - в някои модерни европейски държави още при самото раждане на детето се подарява кошчето за превоз в автомобил, това у нас трудно би се постигнало, но подготовката не бива да се разглежда като рестрикция към хора в определена възраст, обясни Иванов.

Йонко Иванов – председател на Съюза по авто-мото подготовка: Голяма част от възрастните шофьори не са имали възможност да шофират по магистрали, а и са с доста остарял автопарк.

С младите хора се работи много трудно, доста често идват употребили алкохол или наркотици младежи. Момичетата са по-смели и по-бързо се обучават, отколкото момчетата, допълни Иванов.

Според Илия Тодоров мерки като опреснителен курс за шофьори над определена възраст ще дадат траен ефект да излезем от последните места в Европа по безопасност и брой ранени и загинали при катастрофи.

Илия Тодоров, Асоциация на пострадали при пътно-транспорти произшествия: Това няма да стане бързо, но ще даде траен ефект, а не тези "кърпежи" на Закона за движение по пътищата. Статистиката на "Пътна полиция" показва, че над 50% от загиналите пешеходци са хора над 65-годишна възраст, явно има някаква причина това да се случва.

И още - за проблемните столични кръстовища, след като само преди ден на едно от тях бяха пометени 4 деца, вижте целия разговор с експертите във видеото!

Агенцията по пътна безопасност настоява за тестове на шофьорите над 60 години

Агенцията по пътна безопасност настоява за тестове на шофьорите над 60 години

Държавната агенция по пътна безопасност настоява да се въведат психологически и физически тестове на шофьорите над 60 години. Причината е в зачестили...