50 години от първата бъбречна трансплантация на възрастен човек в България - повод за разговор за донорството и проблемите, пред които сме изправени. За този период са направени около 1500 бъбречни трансплантации, повечето от тях в Александровска болница. Само към момента за трансплантация чакат 1039 души.

Гост по темата в сутрешния блок на БНТ1 беше онкоурологът проф. Петър Панчев.

Трябва ли да отпадне съгласието на близките при донорска ситуация?Каквато и програма да се приеме, по някакъв начин трябва да се стимулират тези, които са на преден фронт - координатори, реаниматори, каза проф. Панчев.

Той призова за законови промени, с които да се определи кои са близките на потенциалния донор - родителите или децата. Защото има казуси, в които едните разрешават, а другите - не. Най-добре е съгласието на близки да отпадне, коментира проф. Панчев и припомни, че е имало и такъв период, в който ситуацията с донорството у нас е била много по-добра.

Обмисля се въвеждането на карта, в която да декларираме съгласие за донорство

Обмисля се въвеждането на карта, в която да декларираме съгласие за донорство

Парламентът задължи министъра на здравеопазването да представи анализ на трансплантациите у нас до 1 април и да предложи законови промени. Днес депута...

На 1 млн. население трябва да има 14 потенциални донори, каза още проф. Петър Панчев, който даде позитивни примери от света - Хърватия, а в Норвегия например се чака най-много половин година за донорство.