НОВИНИ

Проф. Панчев: Да отпадне съгласието на близките при донорска ситуация

50 години от първата бъбречна трансплантация на възрастен човек в България - повод за разговор за донорството и проблемите, пред които сме изправени. За този период са направени около 1500 бъбречни трансплантации, повечето от тях в Александровска болница. Само към момента за трансплантация чакат 1039 души.Гост по темата в сутрешния блок на БНТ1 беше онкоурологът проф. Петър Панчев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 26.02.2019
Чете се за: 00:24 мин.
Още

Каквато и програма да се приеме, по някакъв начин трябва да се стимулират тези, които са на преден фронт - координатори, реаниматори, каза проф. Панчев.

Той призова за законови промени, с които да се определи кои са близките на потенциалния донор - родителите или децата. Защото има казуси, в които едните разрешават, а другите - не. Най-добре е съгласието на близки да отпадне, коментира проф. Панчев и припомни, че е имало и такъв период, в който ситуацията с донорството у нас е била много по-добра.

;

На 1 млн. население трябва да има 14 потенциални донори, каза още проф. Петър Панчев, който даде позитивни примери от света - Хърватия, а в Норвегия например се чака най-много половин година за донорство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Лазар Копринаров: Армията е лоялна към Мадуро, това е неговата сила
Проф. Лазар Копринаров: Армията е лоялна към Мадуро, това е неговата сила
Цената на доматите е най-висока за последните 10 години
Цената на доматите е най-висока за последните 10 години