В Германия настъпи кулминацията на честванията на 200 годишнината от раждането на Карл Маркс - в родния му град Трир беше официално открита негова статуя. Два века след раждането на Карл Маркс той продължава да вдъхновява и да провокира, да разделя и събира.

Статуя висока 4 метра и половина, тежка 2 тона и половина, се извисява на площад в Трир - подарък от Китай. Дори в бронзова обвивка Карл Маркс продължава да разбунва духовете.

Волфрам Либе - кмет на Трир: В Германия отново и отново сме изправени пред една и съща ситуация с трудни и сложни исторически личности - искаме да ги скрием. Ето защо издигането на тази статуя е напълно съзнателен акт.

Днес се проведоха две демонстрации - за и против Карл Маркс, а по време на речите на официалната церемония по откриване на статуята се чуваха освирквания.

Статуята на Маркс в Трир
Статуята на Маркс в Трир © БТА
Жан-Клод Юнкер в Трир по случай 200 години от рождението на Карл Маркс

Жан-Клод Юнкер в Трир по случай 200 години от рождението на Карл Маркс

Шествия, огромна статуя и противоречиви нагласи бележат началото на отбелязването на 200 години от рождението на Карл Маркс. Председателят на Европейс...

Едва ли има друга историческа личност, която да може да вдъхнови за речи двама диаметрално противоположни световни лидери като председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер - символ на демокрацията и капитализма, и Си Дзинпин - водачът на комунистически Китай. Също толкова разделени са и обикновените хора.

Райнер Михел: Това е историческо събитие. Не е нужно да споделям идеологията му, но не ме притеснява, че издигаме негова статуя.
Петра Рауш: Който иска може да дойде да я види, другите не е нужно да идват, щом не искат.

Буржоазията не само изкова оръжието, което ѝ носи смърт; тя създаде и хората, които ще насочат срещу нея - пролетариите - думи, написани от Карл Маркс и Фридрих Енгелс в Манифест на комунистическата партия от 1848-ма година.

Статуя на Маркс и Енгелс в Националния музей в Пекин
Статуя на Маркс и Енгелс в Националния музей в Пекин © БТА

И макар сега капитализмът да е все така жив, преди 160 години, когато все още крушките дори не са изобретени, Карл Маркс малко или много описва светът, в който сега живеем. Предрича, че хората ще бъдат заменени от роботи.

Заедно с Енгелс пророчески описват как работи глобализацията в наши дни. Много политически движения го поставят в основата на идеологията си, считан е за основополжник на комунизма.

Истината е, че той повече критикува капитализма, отколкото да казва как на практика изглежда комунизмът. Негово е мотото „От всеки според способностите, на всеки според потребностите.“