НОВИНИ

Трябва ли да се върне задължителната военна служба?

"За" или "против" връщането на задължителната казарма? Един от аргументите "за" е, че военната служба учи на дисциплина. Други смятат, че е “престъпление” срещу личността. Въпреки различните настроения същината на казармата остава една - да обучи населението да се справя при евентуални военни атаки.

Росица Белева
от Росица Белева
07:59, 09.02.2016
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
Трябва ли да се върне задължителната военна служба?

Геополитическата ситуация е една от основните причините ВМРО да поиска връщането на донаборна военна служба. Това заяви в "Денят започва" евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

На изток от България се води война в Украйна, която продължи дълго и ще бъде източник на напрежение. На юг от нас, само на 1000 км, се очертава друга дългогодишна военна криза - конфликтите в Сирия, Ирак, Либия и други страни в Близкия Изток. На запад от нас има три държави, които са черни дупки на картата - Косово, Босна и Херцеговина и Македония. Там продължава разделението и напрежението.

Наивната вяра, че някой друг ще ни пази, е дълбоко погрешна, смята Джамбазки. Основната философия на Северноатлантическия пакт е първо ти сам да се пазиш и когато имаш нужда от помощ, тя да ти бъде оказана.

Ситуацията в нашия регион е такава, че изисква населението да има минимална информация, подготовка и грамотност какво да прави в случаи на военни конфликти, на бедствия и аварии. Липсата на такова обучение от училище до специализирано, каквото е донаборната служба, е видимо в поведението на много млади българи по улиците, коментира още Джамбазки.

Идеята на ВМРО не е да се върне казармата в стария модел. Те предлагат три форми на наборна военна служба: служба под оръжие за определен период, служба без оръжие и гражданска служба.

Тези три форми на служба биха могли да възпитат в младите умения, ценности, уважение и най-вече да придобият самочувствието, че са направили нещо, аргументира се Джамбазки.



;

Идеята за връщането на казармата безспорно е насилие над нацията, смята блогърт Иван Стамболов – Сула. Въпросът е дали нацията ще оцени това насилие като за нейно добро, или не. Категорично съм съгласен, че всеки мъж трябва да познава оръжието и да умее да борави с него, заяви Стамболов.

Той подкрепи идеята на Джамбазки по отношение на социалната ангажираност.



;

Смятам, че една казарма би възпитала ценни качества в подрастващия мъж, но със сигурност трябва да се подходи внимателно, коментира музикантът Калин Вельов. Има професии, обаче, в които един период от над 6 месеца може да се окаже неподходящ. Откъм дисциплина би било добре. Въпросът е каква ще е дисциплината и дължината.



Вижте пълния запис на дискусията в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България сама решава кой да пази небето й
България сама решава кой да пази небето й
Ангел Кунчев: Грипът приключва до края на февруари
Ангел Кунчев: Грипът приключва до края на февруари