НОВИНИ

Трябва ли ни АЕЦ "Белене" - коментират Румен Петков и Мартин Димитров

Трябва ли ни АЕЦ "Белене" - гости по темата в сутрешния блок на БНТ бяха Румен Петков от АБВ и Мартин Димитров от Демократична България.

Николай Минков
от Николай Минков
08:18, 10.12.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

АЕЦ "Белене" е сеизмично безопасен и икономически рентабилен проект, заяви в сутрешния блок на БНТ лидерът на АБВ Румен Петков. Според Мартин Димитров от Демократична България, целият проект трябва да премине отново всички процедури за ядрена безопасност преди да се пристъпи към строеж на централата.

Причината от Демократична България да сезират Европейската комисия за проекта "Белене" е земетръсната опасност, заяви Мартин Димитров.

Мартин Димитров, Демократична България: Не може този порект да не бъде съобразен с новите изисквания за ядрена безопасност след Фукушима. Т.е. трябва да има нова оценка на ядрената безопасност. Трябва да има нова социално-икономическа оценка, ново ОВОС, т.е. всичко отначало, за да можем да гарантираме безопасността на първо място. Площадката е сеизмично опасна.

Лидерът на АБВ Румен Петков не се съгласи с аргументите за земетръсна опасност.

Румен Петков, председател на АБВ: Да спрем да се лъжем със сеизмиката. Бяха направени стрес тестове и то след Фукушима. Стрес тестовете показаха, че това е един от най-стабилните проекти.

Мартин Димитров пресметна, че ако се построи централа, няма кой да купува тока.

Мартин Димитров, Демократична България: За първите 11 месеца на годината имаме нарастване на износа 40% , има намаление обаче на потреблението на електроенергия в България с 3%. Т.е. - икономиката нараства, потреблението намалява. Ако сега имахме Белене, нямаше за какво да бъде използван токът.

Според Румен Петков, "Белене" не е само енергиен, но и стратегически проект.

Румен Петков, председател на АБВ: Сега се лъжем, че имаме достатъчно енергия. Фактът, че имаме ръст на износа с 40% показва достатъчно ясно, че енергетиката е стратегически отрасъл и за националната ни сигурност и социално-икономическата ни сигурност.

До момента официален интерес за строежа на "Белене" са проявили компании от Франция, Китай и Южна Корея.


Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: В Скопие се самозабравят
Каракачанов: В Скопие се самозабравят
Роботи помагат в земеделието
Роботи помагат в земеделието