НОВИНИ

Трябва по-строг контрол и охрана на училищните дворове, смята училищен директор

Пропускателният режим в учебните заведения трябва да бъде по-строг, за да се ограничат опитите в тях да проникват случайни хора. Дворовете на голяма част от българските училища са разградени или лесно достъпни. Според директора на едно от най-големите учебни заведения у нас в Русе, трябва да се променят нагласите и както в Европа външните лица да не пристъпват оградата на училищата.

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 02.11.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Охраната в средното училище „Васил Левски” в Русе е поверена на двама пазачи, които пазят портала на сградата на гимназията, казва неговият директор Галин Ганчев. Външният периметър - двор и спортна площадка няма физическа охрана. Оградата на учебното заведение е повече от символична и за никого не представлява проблем да я преодолее, ако пожелае, казва Ганчев.

Галин Ганчев - директор на ОУ „Васил Левски”- Русе: Външната ограда не може да спре онези големи ученици, които искат вечерно време да влизат, а в случая при нас от едната страна към търговските обекти, които са близо до училището, гражданите преминават през двора на училището за по-пряко. От едната страна на двора на училището, през другата врата на училището. За да им е по-кратък пътя, но все пак това е двор на учебно заведение.”

Дворовете на учебните заведения са място, в което трябва да стоят само децата и никой друг, както е в много държави в Европа. В момента те обаче се пазят само с видеонаблюдение.

Галин Ганчев, директор на СУ „Васил Левски”- Русе: „ В училището, което видяхме в Португалия, оградата е 2 метра, с пропускателен пункт на оградата на училището и учениците влизат с магнитни чипове.... В Италия е по същия начин. Вратата на оградата се заключва и родителите могат да получат детето си като стоят зад оградата на учебното заведение, а не до сградата. Така, според мен, трябва да бъдат оградите на учебните заведения.

Засега обаче у нас такава практика няма. В същото време не е по силите на нито едно училище само да финансира построяването на по-висока ограда, казва Ганчев. Причината - от година на година в бюджета на учебните заведения намаляват средствата за издръжка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закриват паралелки във Видин заради заминаване на семейства в чужбина
Закриват паралелки във Видин заради заминаване на семейства в чужбина
Нов опит за грабеж от банкомат
Нов опит за грабеж от банкомат