НОВИНИ

Трябва само лекарското съсловие да следи за издаване на съмнителни болнични

През тази седмица правителството отложи готвените промени за първите три дни от болничния, след като синдикати и работодатели не се съгласиха обезщетението да бъде намалено. Идеята беше с орязването на парите да се ограничат фалшивите болнични. Затова в редовната ни рубрика „Глас на града” днес ви срещаме с един хуманен лекар д-р Руденко Йорданов от Русе .

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе
21:01, 28.10.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Д-р Руденко Йорданов е добре познат за много и различни поколения русенци. Веднага след завършването си е работил като лекар, впоследствие става белетрист. Пътят му преминава през телевизионната журналистика. Сценарист е и на документални филми. Сега е секретар на Червения кръст в Русе.

За доктор Йорданов обаче понятието фалшиви болнични листове не съществува. По-скоро може да се говори за неправомерно издадени.

д-р Руденко Йорданов: „Това е много тънка и деликатна тема. Първо аз вярвам в морала на колегите си. ...в основата е достойнството на всеки лекар, неподавайки се на съблазънта да прави услуги никому.”

Според д-р Руденко Йорданов обаче, даването на по-широки права на администрацията да проверява за т. нар. фалшифицирани болнични листове не е от полза за никого.

д-р Руденко Йорданов: „То само ще изостри обстановката и няма да доведе до икономии, а ще доведе до излишно хабене на нерви и до излишно напрежение в системата и взаимоотношенията лекар-пациент.

За д-р Йорданов вариантът, който може да помогне е да има по-голямо внимание от страна на лекарската гилдия към всеки отделен неин представител, който си позволява да пристъпва правилата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оранжев код за силен вятър утре прогнозират синоптиците
Оранжев код за силен вятър утре прогнозират синоптиците
18-годишен младеж нападна медицинска сестра в Пирогов
18-годишен младеж нападна медицинска сестра в "Пирогов"