НОВИНИ

Трябваше ли НСО да предпази Румен Радев от ябълката на Илиана Беновска

Трябваше ли Румен Радев да има охрана от НСО на пресконференцията в НДК в нощта след изборите, или трябва да се изчака да встъпи в длъжност? Мнозина си задават този въпрос след ситуацията, при която към него беше хвърлена ябълка от журналиста Илиана Беновска. Оказва се, че това задължение на държавните гардове в приетия през миналата година закон, липсва. В стария правилник, по който е работела НСО, това е влизало в задълженията им.

Явор Симов
от Явор Симов
19:47, 15.11.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Член 20 от Закона за НСО ясно посочва кои са охраняваните от службата лица. Това са президентът и вицепрезидентът, председателят на Народното събрание, министър-председателят и главният прокурор. По решение на специална комисия, при застрашеност охрана могат да получат и други лица свързани с националната сигурност на страната. Така според закона, охрана на новоизбрания президент Румен Радев би следвало да се назначи, след като положи клетва в Народното събрание. Това става 3 дни преди изтичане на мандата на предишния държавен глава. По старата наредба НСО е охранявало кандидат - президентите по време на кампанията.

Румен Миланов, бивш началник на НСО: "Този въпрос за съжаление е сериозен пропуск в Закона , че това не се регламентира. В стария някога нормативен акт по правилник на МС пък имаше другата крайност, че кандидат- президентите да се охраняват."

Така, според действащите закони, новоизбраният президент може да получи охрана чак през януари следващата година. Изключение може да се направи, ако специалната комисия изрично вземе решение, че той може да бъде охраняван по-рано.

Румен Миланов: "Според мен трябва да се попълни тази празнота в Закона, респективно и в правилника, че този, който е обявен официално от ЦИК за бъдещия президент, трябва да подлежи на охрана. Респективно и вицепрезидента."
;

И все пак остава въпроса трябваше ли да се намесят гардовете на НСО при подхвърлянето на ябълката към Румен Радев.

Румен Миланов: "За мен на 51 процента може да се каже, че е пропуск, тъй като в подаването, подхвърлянето на тази ябълка имаше повече символичен характер. Но къде е символичния и къде е опасния, някой път това различие трудно се установява, така че по принцип би било редно да се реагира и на тази ябълка.

Според официално разпространена позиция на НСО, думите и действията на журналистката са оценени професионално и правилно от охранителния състав на НСО, като несъдържащи опасност и неизискващи намеса. В конкретния случай всяко друго действие от страна на охранителния екип на НСО, би представлявало белег на ниско ниво на професионализъм и обществено укорим опит за преиграване, казват още от НСО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия е против прекратяването на преговорите за членство на Турция в ЕС
Германия е против прекратяването на преговорите за членство на Турция в ЕС
Нов протест срещу презастрояването на Младост
Нов протест срещу презастрояването на Младост