НОВИНИ

Адекватни ли са мерките за защита от насилие - историята на Деси

И докато основните спорове по Истанбулската конвенция са около понятието "джендър", всички са ЗА защита от насилие. Доколко адекватни са обаче мерките у нас? Реагират ли институциите с нужната бързина и подкрепа? Мая Димитрова се срещна с жена, която седем години се опитва да избяга от насилника си. Вижте историята на Деси.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:45, 23.01.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Застана пред камерата с лицето си. Деси, която днес не се страхува. От една година живее в кризисен център заедно с детето си. Иска да избяга далеч, защото скоро насилникът ще бъде на свобода. И знае, че тогава няма кой да я защити.

Десислава Апостолова: Знаеше за колко време ще пристигне патрулката, идваше, пребиваше ме, нямаше проблеми, ставаше и изчезваше.

Често е ходила при кварталния полицай. Сигнализирала е прокуратурата.

Десислава Апостолова: Никаква помощ не получих. Винаги ме пускаха и казваха да се оправям. Полицията за мен не разпознава проблема, казва - "О, битово нещо", вдигат ръце.

Заради детето започва дълга битка със системата.

Десислава Апостолова: Първите месеци се будеше през нощта, ревеше и проверяваше дали съм жива. Имах адвокат, имах заведени дела, имах ограничителна заповед, абсолютно всичко, което зависеше от мен, всички знаеха и никой нищо не можеше да направи. Много трудно стигнах до кризисния център и в интерес на истината полицаите не ми казаха, че има такова нещо.

Повече от година отнема на полицията да намери насилника, който е нарушил ограничителната си заповед, прокуратурата няколко пъти прекратява преписката срещу него.

Въпреки всичко Деси днес е щастлива, че е оцеляла и детето ѝ не вижда грозни сцени. Въпрос на късмет, според нея, а не защото системата е проработила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова тежка присъда за бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров
Нова тежка присъда за бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров
Евросредства за възстановяване на опожарените гори в Кресненското дефиле
Евросредства за възстановяване на опожарените гори в Кресненското дефиле