Кулминацията на тържествата е в Пловдив, но днес празнува цяла България. Атмосферата на празника по повод 133 години от Съединението - от Диана Тодорова.

Празникът в София
Празникът в София © снимка: Диана Тодорова

СОФИЯ

Стотици граждани се преклониха пред костите на княз Александър Батенберг в София. В тържественото честване пред мавзолея на княза участва и Националната гвардейска част.

Емил Великов: Съединението е постигнато без намесата на нито една "Велика сила", това си е чисто българско постижение. И затова дойдохме да отдадем почит.


В Деня на Съединението: По традиция център на тържествата е Пловдив

В Деня на Съединението: По традиция център на тържествата е Пловдив

Отбелязваме 133 години от Съединението на България. През есента на 1885 г. Княжество България и Източна Румелия се обединяват - противно на решенията...

ВАРНА

Във Варна празнично шествие премина по централния булевард "Мария Луиза" под звуците на представителния духов оркестър на военноморските сили. С венци и цветя бяха почетени загиналите в Сръбско-българската война, а Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва.


РУСЕ

Деница Нинова: Разделението ни е било насила направено, И сме успели да си покажем българския характер, гордостта ни. Затова смятам, че е акт на смелост.

Русенци почетоха смелостта на Съединението с тържествена церемония на площад „Александър Батенберг", пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Свещеници от русенската епархия отслужиха заупокойна молитва в памет героите и благодарствен молебен в чест на Съединението.

Празникът в София: Честване пред мавзолея-костница на княз Александър Батенберг

Празникът в София: Честване пред мавзолея-костница на княз Александър Батенберг

Празникът се чества и в столицата. В София тържественото честване е пред мавзолея-костница на княз Александър Батенберг. Как столичани изразяват почет...