НОВИНИ

Тържествата на връх Шипка за 3 март

С тържества и възпоменателни церемонии в цялата страна се отбелязват 138 години от Освобождението на България от османско робство. На днешния ден през 1878 година в Сан Стефано е подписан мирния договор, който слага край на руско-турската война и поставя началото на третата българска държава.По традиция чествания за 3-ти март има и на връх Шипка.На практика Шипченските боеве решават изхода от Руско-турската турската освободителна война. Отбраната на Шипка е поверена на генерал Столетов. Срещу 5500 българи-защитници на върха, е хвърлена 30 000 войска от армията на Сюлейман паша. В критичния момент пристигат бойци изпратени от генерал Радецки.

bnt avatar logo
от БНТ
12:07, 03.03.2016 (извънредно)
9106
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

За значението на боевете на Шипка и ролята на паметника разказва историкът Чавдар Ангелов.

Чавдар Ангелов, временно изпълняващ длъжността директор на Националния музеен комплекс "Шипка-Бузлуджа": Българските опълченци, които са защитавали позицията тук са на практика представителна извадка на цялото българско землище - поне такова, каквото е било през 19 век. Тук са се сражавали хора родом от Мизия, от Тракия, Македония, Добруджа, бесарабски българи. Така че в този смисъл Шипка и символ на единението и желанието на българския народ да извоюва своята свобода и независимост. Шипка днес вече е събирателно място за потомците на тези велики българи и техните руски бойни другари. Място за преклонение, място за възпитание в патриотичен дух. И най-радващото е, че от година на година наистина хиляди хора се качват на Паметника на свободата за да отдадат дължимата почит.


;

От рано сутринта десетки хора изкачиха стъпалата към историческия връх Шипка, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България.

Вижте фотографиите от Милена Кирова и Станислав Ангелов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
138 години от освобождението на България
138 години от освобождението на България
Натоварен трафик в посока Гърция
Натоварен трафик в посока Гърция