НОВИНИ

Тържествата за Съединението пред мавзолея на княз Александър І Батенберг в София

132-рата годишнина от Съединението в София се отбелязва пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг.

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:23, 06.09.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Борбата за пълно национално освобождение и обединение става основен стремеж на българския народ след разпокъсването на българските земи. България издига своя международен престиж, българите добиват значително по-високо самочувствие.

Съединението е резултат от много работа, ентусиазъм и отдаденост на различни слоеве на обществото - от поборници до политици и дипломати, поради което мнозинството историци го определят като най-решителния и самостоятелен държавнически акт в новата история на нашата страна. Отдаваме дължимата почит и признателност на всички смели и достойни българи, които са имали дързостта да станат вдъхновителите, сърцето, душата и движещи сили на Съединението.

Събитията около Съединението ще оживеят благодарение на „Национален съюз ЕДИНЕНИЕ“. Те ще представят живи картини от обявяването на Съединението. Ще се пресъздаде навлизането на съединистите пред конака, прочитането на възванията от Данаил Николаев и Захари Стоянов. Генерал-губенатора Гаврил Кръстевич ще бъде принуден да подпише документи по предаването на властта и ще бъде арестуван. Участниците са около 20 души, облечени в униформи от времето на 1885 г. и въоръжени с автентични оръжия. По време на възстановката ще бъдат произведени изстрели с халосни боеприпаси.

;
Димитър Главчев - председател на Народното събрание: Спомняме си онези паметни дни, когато всенародния дух и обща воля намират най-ярка изява, точно тази най-широко споделена от народа кауза, прави акта на Съединението не просто решение на тогавашните политическите сили и дейци и още по-малко силова военна акция, а напротив, венец на многогодишни, непрестанни усилия и борби, завладели умовете и сърцата на хората от двете части на разделеното ни отечество. Днес всички ние се връщаме към паметта и посланието на делото на 6 септември, несъмнено, защото чувстваме колко ни липсва онзи момент на национално обединение около историческа кауза, съзнаваме колко решаващо за напредъка на държавата и обществото е онова съединение, което прави силата.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е Александър I Батенберг?
Кой е Александър I Батенберг?
Лондон подготвя тежки мерки срещу чужденците?
Лондон подготвя тежки мерки срещу чужденците?