НОВИНИ

Тържествен концерт за 24 май в Европейското училище в Брюксел

Българската секция на Европейското училище в Брюксел отбеляза днес 24 май с тържествен концерт. На него присъстваха министрите на европредседателството и на образованието. Как децата на българите в евроинституциите честват празника - вижте в репортажа на кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова и оператора Борислава Иджиева.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:53, 23.05.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

В Европейското училище в Брюксел учат децата на работещите в евроинституциите. Всяка държава има своя секция. По случай 24 май българската има ново мото - "Нашата малка България". Измислила го е осмокласничката Ивана Скабрина.

Ивана Скабрина - ученичка в българската секция на Европейското училище: Често учителите наричаха класните стаи така и реших, че е добра идея да представим българската секция като нашата малка България в Брюксел.

Стихотворения, песни, народни танци и дори гимнастическо изпълнение представиха в програмата си децата в Брюксел. Лиляна Павлова им пожела да са горди българи.

Лиляна Павлова - министър за Българското председателство на Съвета на ЕС: Духът, който усетихме днес тук в българската секция в Европейското училище ми връща вярата в това, че българската култура и традиции се съхраняват, се пазят. Децата ги познават и ги пазят, а това е едно богатство.

За просветния министър е важно децата в чужбина да запазят връзката си с родината.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Повечето от тях са деца на родители, които работят временно тук. Едни ден ще се върнат в България. Училището, в което се намираме, им дава тази възможност, те да имат тази връзка с родина.

Децата учат усилено и чужди езици. Райна обича да чете приказки и на български, и на френски. Любимата и е "Антон и Точица".

Райна Преславска - 7 години: Едно момиче на име Луиза е била малка и едно момче не давало да се прибере момичето в къщи и Антон отишъл да се бие и това е.

Повечето деца от българското училище искат някога да се върнат в България, но както казва Ивана, първо да обиколят Европа и света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еманюел Макрон се срещна с представители на големи технологични компании
Еманюел Макрон се срещна с представители на големи технологични компании
​Второкласник получи стипендията от 2000 лева на името на Борислав Канайков
​Второкласник получи стипендията от 2000 лева на името на Борислав Канайков