НОВИНИ

Тържествена церемония по повод 75 години от спасението на българските евреи

Днес е денят, в който се покланяме пред паметта на спасителите на българските евреи. В Централната софийска синагога в момента има тържествена церемония.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова Михаил Врабчев
20:25, 10.03.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

На тази дата преди 75 години България става единствената страна, съюзник на Хитлеристка Германия, която не допуска нито един неин поданик евреин да бъде депортиран в лагерите на смъртта. Благодарение на безпрецедентното обединение на общественици, духовници, политици и граждани са спасени близо 50 000 евреи. Днес в България живеят около 5 хиляди евреи, наследници на спасените някога. Днес почитаме трагичната съдба на повече от 11 000 евреи от Македония и Северна Гърция.

Церемонията тази вечер започна с кратка молитва, наречена авдала. Специални гости на събитието бяха премиерът Бойко Борисов, както и от официални лица от България и Израел. Сред тях - ръководствата на световните еврейски организации, член на израелския парламент, председателите на българските организации в Израел, както и равините на всички балкански еврейските общности. Емоционална беше речта на Робърт Лаудер, президент на Световния еврейски конгрес. Той припомни, че българите не са извърнали лице от тежката съдба на евреите, за разлика от много други и страната ни е пример за това как не трябва да мълчим пред злото. На церемонията бе представена и книгата "Българските евреи - жива история" на Клайв Левиев Сойър и Иманюел Маркус.

По време на церемонията бе връчен почетния знак "Шофар" на премиера Бойко Борисов в знак на признателност за усилията на правителството за борбата с антисемитизма и почитане паметта на Холокоста.

Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом" : Дългът ни повелява винаги да помним тези събития с благодарност за спасението и с тъга за невинните жертви. Ние българските евреи винаги ще помним и никога няма да забравим. Благодаря ви.

Бойко Борисов, министър-председател: Българският народ е направил действително подвиг. Съжаляваме, скърбим, останали са 11 хиляди неспасени. Над 48 хиляди сме спасили. Дълбок поклон към нашия народ към тези поколения, които тогава са удържали.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп е обнадежден за срещата с Ким Чен-Ун
Доналд Тръмп е обнадежден за срещата с Ким Чен-Ун
Корнелия Нинова: Да се преразгледат концесиите на язовири и водоеми
Корнелия Нинова: Да се преразгледат концесиите на язовири и водоеми