НОВИНИ

Цачева: Антикорупционният орган може да бъде избран само от НС

Задължително единният независим антикорупционен орган трябва да бъде колективен, каза правосъдният министър Цецка Цачева пред журналисти в Министерски съвет. Независимият антикорупционен орган може да бъде избран и структуриран само от Народното събрание, защото само в Народното събрание може да се проведе открита, публична процедура, както и да се извършва контрол върху функционирането на такъв орган, който в проекта на МС се нарича Комисия, обясни Цачева.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:45, 11.10.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Друго съображение, което тя изтъкна е, че този орган трябва да бъде равно отдалечен от властите и на първо място от изпълнителната власт.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: Имаме спомена, че по време на политически, парламентарни кризи, държавният глава е този, който назначава служебно правителство. За времето, за което не функционира парламентът, служебното правителство е в тясна връзка с държавния глава. Ако такъв независим орган се назначава от държавния глава, то следва, че за тези отрязъци от време, в такъв случай органът ще бъде пряко зависим от изпълнителната власт. Нещо, което логиката на нашия законопроект - правителственият, не допуска.

Правосъдният министър поиска днес да поясни „във връзка с тенденциозно и некоректно извадени фрази” от доклада, който представила на Консултативния съвет за национална сигурност: „За мен е необяснимо юрист, бивш следовател, да поставя знак за равенство между понятието корупция и корупционни престъпления“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прекрати депутатските пълномощия на Диана Йорданова от ГЕРБ
Парламентът прекрати депутатските пълномощия на Диана Йорданова от ГЕРБ
11 фирми предлагаха работни места на трудова борса в Дупница
11 фирми предлагаха работни места на трудова борса в Дупница