НОВИНИ

Цачева предлага промени в Наказателния кодекс за насилието

Преследването, дебненето и психическото насилие да бъдат криминализирани по Наказателния кодекс. Това предложи днес правосъдният министър Цецка Цачева в рамките на международна конференция, посветена на борбата с насилието над жени. Форумът е част от програмата на Българското европредседателство и представи измеренията на проблема: насилието над жени в числа и реални човешки истории.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:11, 16.03.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Физическото насилие да бъде по-тежко преследвано - това предлага правосъдният министър Цецка Цачева. Тя посочи и други текстове от Наказателния кодекс, които трябва да се променят.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Действащото ни законодателство не осигурява адекватна защита на жертвите и санкции спрямо извършителите на престъплението „преследване“ или „дебнене“, каквото съществува в по-голямата част от европейските държави. В нашето законодателство не се преследва по наказателен път и психическото насилие.

Отдавна насилието не е само във физическия свят. 10% от жените в Европа са били обект на някаква форма на онлайн насилие. А това струва пари - 225 милиарда евро годишно се харчат за справяне с проблема.

Притеснителните данни представи еврокомисарят по цифровата икономика и общество. Въпреки, че кабинетът изтегли Истанбулската конвенция от програмата на Парламента, според Мария Габриел документът не само би се борил с насилието, но ще насочи погледа към предотвратяването му.

;
Мария Габриел - еврокомисар по цифровата икономика и общество: Нека не възприемаме конвенцията като инструмент за оформяне на възприятията на пола или идеологиите. Всички знаем, че тази конвенция е най-важният и най-обхватният инструмент на международно равнище за борба с насилието, включително и кибернетичното срещу жените и момичетата.

Затова Мария Габриел изрази надежда, че дебатът за конвенцията ще продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди словаци поискаха предсрочни избори на демонстраци в страната
Хиляди словаци поискаха предсрочни избори на демонстраци в страната
От нашите пратеници в Москва: Спокойна атмосфера в последния ден кампанията
От нашите пратеници в Москва: Спокойна атмосфера в последния ден кампанията