Законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция не е изтеглен, нужно е още време, за да се запознаят с документа всички коментиращи темата. С конвенцията не се въвежда трети пол, с нея не се приемат еднополовите бракове, тя може да се ратифицира и със забележки. Това коментира правосъдният министър Цецка Цачева в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

Конвенцията е подписана през април 2016 г., ето защо се изненадвам от мненията, че едва сега започвала информираността по темата.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: За мен неприятната изненада е поведението на левицата. От 2012 г., когато се заговори за Истанбулската конвенция, винаги са заявявали нейното приемане. На 1 декември имаше висок форум в Лисабон на ПЕС, приеха резолюция за приемането на конвенцията, колизията се случи в първите дни на януари, когато законопроектът беше внесен в Народното събрание.

Цачева призова за по-умерени квалификации и да бъде прочетена конвенцията. Процесът по ратификация върви във всички държави, досега е подписана в 17 държави от ЕС, каза още министърът на правосъдието.

Оспорвани дебати за Истанбулската конвенция в НС. БСП иска референдум

Оспорвани дебати за Истанбулската конвенция в НС. БСП иска референдум

Парламентарната комисия за младежта и спорта отхвърли с 10 на 9 гласа предложението за ратификация на Истанбулската конвенция. Правната комисия отлага...