НОВИНИ

Цачева ще коментира оставка, само ако ѝ бъде поискана от премиера

Правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че ще коментира темата за оставка, само ако ѝ бъде поискана от премиера Борисов. Така тя отговори на 16 изявени юристи, които поискаха да се оттегли от поста, заради коментари по адрес на съдия №1 Лозан Панов и неговите предложения за реформа в прокуратурата.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:40, 15.06.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Правосъдният министър посочи, че подписалите писмото - са уважавани от нея, изключително компетентни и утвърдени юристи. И заяви, че е готова да се срещне с тях, ако имат конкретни законодателни предложения.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: "Това е право на всеки един, всеки, който има подобно мнение и становище. Вие знаете, че оставката в юридически план и с последици може да ми я поиска този, който ме е предложил и да се гласува от тези, които са приели решението".

В отвореното писмо юристите казват, че намират за крайно неуместно изказването, че ако иска промени - Лозан Панов следва да се кандидатира за депутат. Според тях публичните изявления на Цачева са несъвместими с функциите ѝ като министър, които предполагат да свързва изпълнителната и съдебната власт, а не да ги противопоставя. Според министъра на правосъдието думите ѝ са били извадени от контекста.

Цецка Цачева: "Няма такива думи, казани от мен. Имам добри институционални и чисто колегиални отношения с всички представители и административни ръководители. Ще се повторя за пореден път - имаме нужда от по-малко думи и повече конкретна работа".

Цачева коментира темата преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет, на което след сигнал за почивната база в Лозенец - беше назначен пореден финансов одит на Върховния касационен съд. Проверката ще обхване всички договори, сключени от ръководството на съда след първи януари 2015 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загубите и ползите за Община Трън след оттеглянето на фирмата инвеститор
Загубите и ползите за Община "Трън" след оттеглянето на фирмата инвеститор
Президентът на Лукойл е на посещение в България
Президентът на "Лукойл" е на посещение в България