НОВИНИ

Цачева: Трябва нова концепция за наказателната политика

Необходима е нова концепция за наказателна политика. Това заяви за ,,По света и у нас" правосъдният министър Цецка Цачева. Според нея през последните години наказателното право на ЕС се развива изключително динамично, което изисква законодателни промени и у нас. Във връзка с 50-годишнината на Наказателния кодекс Софийският университет организира международна конференция, посветена на най-важния наказателен закон.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:56, 08.05.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Според правосъдния министър Цецка Цачева трябва да се изработи изцяло нов Наказателен кодекс, както и концепция за наказателна политика.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: България е в състояние да приеме една концепция, която да действа за относително продължителен период от време, защото честите промени на концепции, пътни карти, мерки, планове, водят до усещането за нестабилност в обективното право и в частност наказателното.

Според председателя на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов в наказателно-процесуалното право липсват бързи решения.

Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси: Опозицията ни критикува, че Кирилов имал стъклен шкаф, в който слагал наказателните закони, които седели повече от една година. Смятам, че това помага на обществения дебат, за да се откроят ясно позициите. Има такива случаи.

Според професора по наказателно право Пламен Панайотов не трябва да се допуска популизмът да играе роля във формирането на наказателното законодателство.

проф. Пламен Панайотов, ръководител на катедра „Наказателно-правни науки" в Юридическия факултет на СУ: Ако това се случва, то това означава на практика без основание непрекъснато да разширяваме обхвата на наказателната репресия и съответно да увеличаваме нейната тежест, а не това е пътят за решаването на основните социални проблеми.

Наказателният кодекс е приет през 1968 г. и влиза в сила на 1 май същата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ким Чен-ун направи изненадваща втора визита в Китай
Ким Чен-ун направи изненадваща втора визита в Китай
Ще се оттеглят ли САЩ от ядрената сделка с Иран?
Ще се оттеглят ли САЩ от ядрената сделка с Иран?