НОВИНИ

Представиха резултатите от проекта "Български модел за електронен референдум"

На специална пресконференция бяха представени заключителните резултати от проект "Български модел за електронен референдум" (BERM), който се осъществява в партньорство на фондация "Бъдеще 21 век" и университета за приложни науки в Берн, Швейцария.

bnt avatar logo
от Цанка Николова
16:01, 14.03.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас
представиха резултатите проекта български модел електронен референдум

На пресконференцията бяха отчетени следните резултати. Организаторите на проекта съобщиха за създаването на метаописание на ИТ модел за електронен референдум, с акцент върху електронното гласуване, но и за цялостната процедура за провеждане на подобен вид референдум.

Друг резултат при финалния отчет на проекта е създаването на действащ модел за онлайн организиране и генериране на граждански инициативи в специална платформа. По този начин стават възможни срещите във виртуално пространство и споделянето на документи с темплейт, отговарящ на всички законови изисквания.

Предложения за Закон за изменение и допълнение към Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление пък имат за цел да се въведе процедура за е-референдум и да се понижи риска за купуване на гласове, както и да се създаде възможност за многократно гласуване. В края на пресконференцията беше направен анализ на опита в организирането на референдуми и контролиране на гласове в страни като Швейцария, Финландия, Норвегия, САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Женева започнаха преговорите за мир в Сирия
В Женева започнаха преговорите за мир в Сирия
Отбелязваме Световния ден на числото Пи 3,14
Отбелязваме Световния ден на числото Пи 3,14