НОВИНИ

Цанко Лавренов "Между модерното и канона"

Нов поглед към творчеството Цанко Лавренов предлага Софийската градска художествена галерия. Изложбата "Между модерното и канона", която се открива тазви вечер, е посветена на 20 години от рождението на един от най-големите български художници.

Айше Сали
от Айше Сали
18:07, 07.06.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Между първите карикататури и голямото изкуство, историческите личности и срещата на две епохи, старият Пловдив и новата София, българските манастири и уединението в Света Гора. Най-голямата изложба на Цанко Лавренов събира на едно място над 250 творби на големия бългрски художник, за да ни покаже таланта да рисуваш "Между модерното и канона".

Станислава Николова, куратор: "Големият художик има собствен почерк, а почеркът на Цанко Лавренов не може да бъде сбъркан. Той е от едно поколение на 30-те, в което родното и стремежът към национален дух се преследва в идеята за нещо различно, модерно, европейско, което обаче да носи родното и българското."

В изложбата са включени както непоказвани творби, така и картини, разпознаваеми от всеки българин. Тук са "Старият Пловдив", "Рилският манастир", "Куршум хан", "Поет и природа". Сред експонатите е и част от архива на Цанко Лавренов, както и филм с негово участие.


Лаврен Петров, внук на Цанко Лавренов: "Поет и природа", който е правен някъде през 60-те - 70-те години, по сценарий на Атанас Божков. И там дядо ми казва: колко хубаво щеше да бъде да се родиш пак след 100 години, за да видиш кое ще остане! И мога да кажа, че той е останал, и се надявам да остане и след нас!"


Творбите на Цанко Лавренов ще бъдат в Софийската градска художествена галерия до 14 август. За по-любознателните посетители има и специални аудиогидове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъга над София - 18 ч.
Дъга над София - 18 ч.
Безкръвни операции ще се правят вече и в град Гоце Делчев
Безкръвни операции ще се правят вече и в град Гоце Делчев