Царският дворец в Баня вече е отворен за туристи. Резиденцията, построена от цар Борис Трети, досега се посещаваше единствено от Симеон Сакскобургготски и неговото семейство. Местните жители се надяват отварянето на двореца за посетители да увеличи туристите в региона и да съживи икономиката.

Баня, Карлово

Царският дом е построен през 1929 година от Борис Трети, който избира мястото заради лечебните свойства на минералната вода. Днес дворецът е отдаден от Симеон Сакскобургготски за стопанисване на местен бизнесмен. Туристите посреща Пепа Герджикова, която от 20 години се грижи за къщата.

Пепа Герджикова
Всичко си е автентично, запазено от 25-та година, както е започнато, до 29-та е построено.

Посетителите могат да разгледат първия етаж на царската къща. Тук ги очаква кабинетът на цар Борис Трети, приемната с камината и трапезарията.

Стаите пазят лични вещи на царското семейство, сувенири и картини на български художници. Запазени са част от сватбените подаръци на Борис Трети и царица Йоана. Вторият етаж на резиденцията, където са спалните на царското семейство не е достъпен за посещение. Сега надеждите на местните хора за развитието на града и туризма са отправени към царския дворец.

Стамен Гешев - кмет на град Баня
Искаме туризма да се развива , тъй като имаме и уникални по свойства води. Надяваме се и бизнеса да погледне малко към нас.

Докато в града чакат финансови средства, за да ремонтират остарялата улична мрежа, царският дворец вече приема посетители. Интерес има дори от чужди туристи.