Цялата парламентарна група на Обединените патриоти подкрепи номинацията на главния прокурор Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия. На въпрос на БНТ, Цацаров заяви, че ако бъде избран на поста, ще направи максималното, за да подобри имиджа на комисията. От ляво още нямат решение как ще гласува парламентарната група. И отново предложиха шефът на комисията да се назначава от президента.

Два дни след като ГЕРБ и патриотите лансираха кандидатурата му, Сотир Цацаров разкри част от идеите и амбициите си, ако бъде избран на поста.

Защо приехте номинацията за шеф на антикорупционната комисия?

Сотир Цацаров: Защото считам, че комисията има потенциал и защото считам, че по някакъв начин мога да допринеса за това тя да получи това място, което ѝ отрежда законът. Тя да бъде събудена от състоянието, в което се намира сега.

БСП не са предложили свой кандидат за шеф на комисията, защото смятат, че е създадена погрешно. Ще решат как ще гласуват след изслушванията.

Вие лично как бихте гласували?

Корнелия Нинова - председател на БСП: С уговорката,че това е лично мнение ,а не еднолично налагане на решение в партията и в групата - аз ще гласувам против. Не се съмнявам в качествата на никого. Говоря, че моделът е сбъркан. Не може депутатите да избираме човека и да го назначаваме, държавата да му плаща заплатата , и правителството, и да очакваме, че той ще ни разследва обективно за корупция и ще ни предаде на съд.

От ляво отново настояват шефът на комисията да се назначава от президента.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Не защото Румен Радев е президент, подкрепен от БСП, утре може да е някой друг, а защото президентът е онази институция, която първо е избрана пряко от народа, второ- нито разпределя обществени поръчки, нито раздава еврофондове.

Цацаров не смята, че идеята на БСП е най-работещият модел.

Сотир Цацаров: Комисията действа по закон, ако мотивът на някого е, че този, който избира не може да бъде разследван, може би трябва да се замислим за правната логика. Аз политическа логика не желая да коментирам.

Патриотите също са против шефът на комисията да се назначава от президента.

Борис Ячев, Обединени патриоти: Тази плоча тогава се въртеше и тя не беше приета и се наложи мнението, че трябва да бъде избиран и предлаган от българския парламент.

Патриотите ще подкрепят Цацаров заради визията му за реформи.

Валери Симеонов - Обединени патриоти: На едно мнение сме, че трябва да се разчисти закона от прекалените полицейски правомощия за разследване, СРС-та.

Тази комисия да е работен орган, да дава резултати, да не бъде репресивен орган.

Патриотите искат и стесняване на обхвата на проверяваните лица, тъй като сега например са включени и шофьори на агенции.

Вие ще успеете ли все пак да възстановите имиджа на комисията? -

Сотир Цацаров: Не зная дали ще успея, мога да гарантирам едно - ще направя максимума, на който съм способен, за да го направя. Няма вълшебник, който може като главен прокурор или като председател на която щете комисия, не президентът да го назначава, патриархът да го назначава, той не може да се справи сам с всичко. Но ако всички имаме усещане, не да сме оптимисти, а да си вършим работата, може би ще мръднем напред.

По отношение на имуществото си, главният прокурор посочи, че ежегодно подава декларации и досега не е имало несъответствие.

"Обединени патриоти" ще подкрепят Цацаров за председател на КПКОНПИ

"Обединени патриоти" ще подкрепят Цацаров за председател на КПКОНПИ

Групата на "Обединени патриоти" ще подкрепи Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. Това стана ясно след срещата с настоящия главен прокурор.