НОВИНИ

Цацаров иска забрана за бурки на публичните места

По разследването на Държавната агенция "Автомобилна администрация" ще бъдат повдигнати обвинения за организирана престъпна група и подкупи - съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в Пазарджик за арестите в агенция. От задържаните 18 души за 7 ще бъде поискана мярка за неотклонение задържане под стража от специализираната прокуратура. Цацаров коментира, че откритите и иззети суми досега са твърде впечатляващи като размери а работата по схемата обаче продължава.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
20:49, 01.04.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

По разследването на Държавната агенция „Автомобилна администрация" ще бъдат повдигнати обвинения за организирана престъпна група и подкупи. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в Пазарджик за арестите в агенция. От задържаните 18 души за 7 ще бъде поискана мярка за неотклонение задържане под стража от специализираната прокуратура. Откритите и иззети суми са в твърде впечатляващи като размери - каза Цацаров. Досега са иззети 800 хиляди лева в различна валута. В същото време действията продължават допълни главният прокурор.

Автомобилната агенция е орган, който генерира корупция заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Въпросът според него е дали трябва да бъдат съсредоточавани толкова много правомощия на едно място, при толкова малка превенция за корупционен риск. Не е установено до момента да има политически чадър, каза главният прокурор:

Сотир Цацаров - главен прокурор: Предстои през следващата седмица в началото, на следващата седмица разбира се да бъде призован на разпит в качеството му на свидетел министърът на транспорта - той е органът, който е осъществил предложението и на практика изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" е структура на ръководеното от него министерство.

Посещението на главният прокурор в Пазарджик съвпадна с поредното заседание на делото в Окръжния съд за проповядване на война и верска нетърпимост срещу 14 души от групата на Ахмед Муса. Цацаров смята, че процесът не засяга религиозните свободи. Той подкрепя законодателните промени, с които армията може да охранява границата заради засилените терористични заплахи и миграционен натиск в Европа.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Не защото сме го видели в Белгия или Франция, но в случай на най-висока терористична заплаха, мисля че няма нищо смущаващо в това в Закона за противодействие на тероризма да бъде ясно разписано, че за охрана на стратегически обекти, за охрана на държавни органи, за охрана на учебни заведения могат да се използват формирования от въоръжените сили.

На въпрос трябва ли да се възприеме и законодателството от някои западни страни, където се забранява носенето на бурки, Цацаров каза, че трябва да се дискутира внимателно, за да не се посегне на религиозните чувства на вярващите.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Добре, моето мнение е, че подобни ограничения трябва да съществуват по отношения на учебни заведения публични места, тоест, конкретно в тези места, така както такива забрани съществуват в някои западноевропейски страни, но това е нещо което във всички случаи това трябва да бъде дискутирано много внимателно.

Главният прокурор е убеден, че законът за изповеданията се нуждае от сериозен ремонт, но трябва да се намери баланса между религиозната свобода и интересите на обществото. Защото под формата на религиозна свобода интересите на обществото сериозно могат да бъдат увредени. Той смята също, че трябва да има регистрационен или разрешителен режим за хората, които проповядват в храмовете и религиозните училища за да бъдат равнопоставени изповеданията у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интеграция на деца с увреждания
Интеграция на деца с увреждания
Паркирането на тротоара забранено?
Паркирането на тротоара забранено?