НОВИНИ

Цацаров: Изборът на председател на ВАС е легитимен, на ход е президентът

Изборът на председател на Върховния административен съд е легитимен. На ход сега е президентът. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на журналистически въпроси. На 11 септември Висшият съдебен съвет избра Георги Чолаков за председател на ВАС. Президентът Румен Радев все още не е обявил окончателно дали ще подпише указ за назначаването му, но направи коментари, че е по-логично изборът да бъде на новия състав на съвета, който встъпва в длъжност на 3 октомври.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
16:20, 18.09.2017
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Главният прокурор отказа да прави прогнози. Коментира, че това са правомощия на държавния глава и никой не може да ги оспорва, и че Радев е в правото си да реши това, което смята, че е добро за страната. Цацаров не отговори дали пак би гласувал за Чолаков, ако се стигне до нов избор.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Президентът е достатъчно мъдър. Не го казвам, защото трябва да кажа добри думи за президента, за да вземе най-правилното решение. Каквото и решение да вземе, независимо дали някой го възприема като правилно или не, то подлежи на изпълнение. За разлика от вас аз не работя по сигнали, дадени по време на речи или изявления. Когато има факт, той може да бъде коментиран. Фактът за мен е указ. Когато президентът прецени той ще го издаде, както прецени така, ще го издаде, оттам насетне ще действаме както е по Конституция.
;

При президента, на насрочения през октомври Консултативен съвет по национална сигурност - главният прокурор очаква да се проведе ключова дискусия по законопроекта "Антикорупция". Той каза, че е раздвоен по въпроса дали новата мегаструктура трябва да има разследващи функции.

За посещението на Генералния прокурор на Русия Юрий Чайка, Цацаров обясни, че е във връзка със споразумение, от времето на Борис Велчев. Двамата с Чайка щели да подпишат програма за взаимно обучение на прокурори, като първото мероприятие е за сътрудничество в областта на антитероризма. Главният прокурор коментира декларациите на извънпарламентарни партии, включително "Да, България", които се обявиха против визитата.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Не визирам никого. Говоря, нали, по принцип. Когато правният ти опит е много нисък, когато професионалният ти път е резултат от грантове на чужди фондации, когато политическата ти дейност е резултат на същите грантове и двама-трима олигарси, какво друго ще ти остане освен да правиш тия декларации.

Цацаров отказа детайли за разследването на отвличането на Адриан Златков, но увери, че се работи упорито.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Каквото и да ми е предадено, коректно е запознавайки се лично с работата на разследващия екип и на екипа в СДВР, да не се правят каквито и да е изявления. Знам много добре тяхната работа. Днес също ми предстои среща с тях. Това, което мога да кажа е, че работата продължава. Не желая по никакъв начин да увредя това, което те са постигнали. Затова - мълчание. Когато му дойде времето - ще чуете.

Акцията от събота вечерта не е свързана с отвличането, потвърди Цацаров. Той уточни, че тепърва ще се преценява кои от задържаните ще бъдат обвинени. Утре се очаква прокуратурата и МВР да дадат повече информация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна новата академична учебна година в Русенския университет
Започна новата академична учебна година в Русенския университет
Кола счупи 160-килограмова чешма в центъра на Русе
Кола счупи 160-килограмова чешма в центъра на Русе