Акция на прокуратурата и ГДБОП във фирмата, в която работи уличеният хакер Кристиян Бойков. Разследващите влязоха в офисите на ТАД груп. Според прокуратурата няма съмнение, че Бойков е извършил кибератаката. Тази сутрин в екслузивно интервю за БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че според разследващите зад действията на 20-годишния младеж стоят поръчител и подбудител, и че е възможно целта на хакерската атака да е провокиране на политическо напрежение.

Вижте повече от прякото включване на Иво Никодимов.

Разследващите са успели да декриптират час от информацията на единия от компютрите във фирмата. Открити са доказателства, включително за хакерски атаки срещу застрахователни дружества, търговски дружества, с цел те да бъдат рекетирани и да станат клиенти на фирмата, която да се грижи за тяхната киберсигурност.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Ние разполагаме с доказателства, че три дни преди изтичането на базите данни в публичното пространство Кристиян Бойков е разполагал с тях. Ние разполагаме с доказателства за това, че той е автор на съответните мейли, които са изпратени до медиите. Казано по друг начин - това е негово дело. Но в същото време в момента търсим доказателства и аз съм сигурен, че ще успеем да ги намерим и за съпричастност на други лица.
Акция на ГДБОП във фирмата, в която работи уличеният хакер Кристиян Бойков

Акция на ГДБОП във фирмата, в която работи уличеният хакер Кристиян Бойков

Акция на прокуратурата и ГДБОП във фирмата, в която работи уличеният хакер Кристиян Бойков. Преди малко разследващите влязоха в офисите на "ТАД груп"....

До момента разследващите са открили бази данни на НАП в служебния компютър на Кристиян Бойков, обяви тази сутрин в екслузивно интервю за БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев. Три дни преди разпространението на източената от приходната агенция информация, той е търсил информация по ЕГН за премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, депутата Делян Пеевски и евродепутата Емил Радев. Според Иван Гешев Кристиян Бойков е маша, а фирмата в която работи се занимава с кибер рекет.

Компютрите, иззети от офиса и дома на Кристиян Бойков, били криптирани с най-добрата софтуерна защита. От фирмата отказали да предоставят ключа за декриптирането им.

Иван Гешев, заместник главен прокурор: Единият служебен компютър беше отворен в рамките на 10 дни. Ние вече знаем, макар и една милионна част, от това което се съдържа в него, но то е потресаващо. Неслучайно собствениците на тази фирма не искаха да предоставят ключовете за отварянето на тези компютри и разкриптиране.

В декриптирания компютър е открита информация от 106 бази с данни, идентични с тези, които се съхраняват в информационната система на НАП. Според прокуратурата част от тях са оригиналните копия на вече известните, изпратени до медии в началото на миналата седмицата. Останалите са тези, които в писмо от представящ се за "анонимен руски хакер" се твърди, че предстои да бъдат разпространени.

От информацията в компютъра става ясно, че няколко дни преди данните да бъдат изпратени до медиите Кристиян Бойков е правил няколко търсения, които обособил в отделни папки.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Извършено е търсене с ЕГН на министър-председателя в базата данни на НАП, на депутата Делян Пеевски, на главния прокурор, на евродепутата Радев, всичко това е съхранено в един файл "търсене Бивол". Търсено е за какво ли още не. Включително за хора от онкодиспансер в Бургас, има потресаващ обем от данни, който още не сме прегледали. Да, определено става въпрос за хакерство, но определено не е бяло.

Открито е още търсене на информация за конкретна адвокатска кантора, опити за пробиване на бази с данни на застрахователни дружества и различни търговски компании.

Иван Гешев, заместник главен прокурор: Затова твърдя, че тази фирма, водеща версия естествено е това и подлежи на доказване, просто е съчетала основната си дейност, която вероятно е кибер рекет, с политически интереси.

Според Иван Гешев версията на разследващите е, че Кристиян Бойков е изпълнител, а поръчители са хора, които стоят над него в йерархията на фирмата, в която момчето работи.

Иван Гешев, заместник главен прокурор: Това момче трябва да седне някъде на тъмно да остане с чувството си за самосъхранение, да осмисли постъпките си и да прецени какво ще направи, дали ще съдейства на закона или ще понесе последствията от действията си.

От прокуратурата допускат по случая с хакерския пробив на НАП да бъдат повдигнати обвинения и на други лица.

Кристиян Бойков е хакнал НАП, сочат събрани доказателства

Кристиян Бойков е хакнал НАП, сочат събрани доказателства

Новината съобщи пред БНТ заместник главният прокурор Иван Гешев, по-късно беше разпространено и съобщение от прокуратурата.