НОВИНИ

Цацаров: Необходимо е да се установи ред в местата за лишаване от свобода

Трябва да се проведе дискусия, която да даде отговор на въпроса в състояние ли е държавата да осигури в места за лишаване от свобода ред. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред медиите в парламента във връзка с вчерашното бягство на затворник от затвора в Ловеч, който се е отклонил, докато е бил на работа.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:00, 22.06.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
цацаров необходимо установи ред местата лишаване свобода

Той допълни, че до настоящия момент издирването на избягалия затворник не е дало резултат.

Според Цацаров са необходими промени в нормативните актове относно режима на изтърпяване на присъди, както и да се въведат ограничения за преминаване от по-тежък в по-лек режим. По думите му е нужно да се ограничат и възможностите за работа на външни обекти, а дори и въвеждане на отличително облекло и знаци за лишените от свобода.

Главният прокурор допълни, че бягствата на затворници ще се повтарят, ако не се направят промени. Той отбеляза, че проблем е и липсата на постоянно ръководство на ГД "Изпълнение на наказанията", което се отразява на начина на работа на дирекцията. Сотир Цацаров каза още, че не може да потвърди информацията за това, че на бившия банкер Цветан Василев е получил сръбско гражданство. По думите му дори това да е така, по никакъв начин не би повлияло на делото КТБ, по което Василев е основен подсъдим.

За оправдателната присъда на бившия служебен здравен министър Илко Семерджиев, главният прокурор коментира, че по негово мнение в случая е катастрофирало правосъдието. Като каза, че за съда винаги говори или добро, или нищо, а в случая със Семерджиев - нищо.

Цацаров коментира и върнатите преди дни от съда на прокуратурата дела с висок обществен интерес - срещу кмета на Пловдив Иван Тотев и бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош, заради слабости в обвинителния акт. Той уточни, че трябва да се дадат няколко месеца на специализирания съд, след приетите ноември 2016 г. промени, които пратиха в него делата за корупция по високите етажи, за да се правят оценки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вертолет провери районите, в които може да се намира избягалият затворник
Вертолет провери районите, в които може да се намира избягалият затворник
Филмът на БНТ Мост към Кристо с втора прожекция в Лондон
Филмът на БНТ "Мост към Кристо" с втора прожекция в Лондон