НОВИНИ

Цацаров: Само 7% от служителите на КПКОНПИ се борят пряко с корупцията

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика провежда изслушване на кандидатите за нов антикорупционен шеф. Претендентите са двама - депутатът от „Воля” Симеон Найденов и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, предложен от ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Само 7% от служителите на КПКОНПИ се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случаи броят на служителите трябва да бъде увеличен, заяви Сотир Цацаров и уточни, че не предвижда увеличение на щата на комисията.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:51, 03.12.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
цацаров служителите кпконпи борят пряко корупцията

Дирекция Антикорупцията трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната, каза Цацаров.

Настоящият обвинител номер едно отново повтори тезата си, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия – не се нуждае да може да задържа, има достатъчно органи, които имат тези правомощия. Не се нуждае и от правомощия да разполага със собствени средства за СРС. Правомощията, които има КПКОНПИ, са напълно достатъчни, нови не са необходими. Действащите трябва да бъдат развити, каза Цацаров.

Главният прокурор посочи, че не може да се търси или да се иска каквато и да е промяна в работата на комисията отвън без да се осъществи промяна вътре в самата структура на КПКОНПИ.

Сотир Цацаров предлага да се създаде Консултативен съвет към КПКОНПИ с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт.

Липсата на ясни и единни декларации за имущества и интереси води до голямо объркване. Приемане на единни указания за попълване на декларация ще бъде първостепенна задача за мен, посочи още Сотир Цацаров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК настоява Кипър да разследва издаването на „златни паспорти”
ЕК настоява Кипър да разследва издаването на „златни паспорти”
Симеон Найденов: Да се изучава антикорупционната култура
Симеон Найденов: Да се изучава антикорупционната култура