НОВИНИ

Целият християнски свят празнува Великден

Милиони християни по света посрещнаха Възкресение Христово. Тази година празникът се чества едновременно от православни и католици.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
08:09, 16.04.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Божествена света литургия се проведе в храма Христос Спасител в Москва. Тя бе водена от руския патриарх Кирил.

На литургията освен обикновените граждани присъстваха руският президент Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев.

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск поведе празничната меса. Той призова да не се отвръща поглед от бедните и имигрантите, които трябва да бъдат утешавани. Папа Франциск дори ги сравни с жените-мироносици дошли на гроба Господен.

Папа Франциск
Ако се опитаме да си представим тази сцена. Да видим лицата жените като в същото време виждаме лицата на нашите майки, баби, нашите деца и младите хора, които носят товара на неспреведливостта и бруталността. На техните лица можем да видим болката от ужасната бедност и мъката от експлоатация и трафик на хора.

Коптите в Египет посрещнаха Възкресение Христово при извънредни мерки за сигурност. Храмовете бяха охранявани от специални части заради повишената опасност от атентати. Миналата седмица най-малко 45 души загинаха след атаки срещу църкви. В страната е обявено извънредно положение, а много от християните обвиняват властите за случилото се. Коптите в Египет са около 10 процента от общото население в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Католиците в Белене празнуват Великден
Католиците в Белене празнуват Великден
Хиляди християни в цялата страна посрещнаха Възкресение Христово
Хиляди християни в цялата страна посрещнаха Възкресение Христово