НОВИНИ

Цената на билетите за градския транспорт може да бъде увеличена

Билетът за градски транспорт в София, включително и за метрото, да стане 1. 60 лева от 1-ви юни. Това предлагат от Центъра за градска мобилност.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:43, 25.03.2016 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Предлага се цената на талоните за десет пътувания да скочи от 8 на 12 лв. Обмислят се три нови типа карти за пътуване.

Предложенията ще бъдат внесени за одобрение от общината. От Столичния общински съвет заявиха, че по време на дебатите е възможно цената от 1. 60 да бъде все пак намалена. Цените на абонаментните карти за градската мрежа със сигурност няма да се променят, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Според изчисленията на Центъра за градска мобилност цената на едно пътуване в градския транспорт е средно около 1 лев и и 64 стотинки. А само 15% от пътниците дупчат билетче. Останалите пътуват с карти. Увеличаването на еднократния билет не е продиктувано от финансови затруднения, обясни директорът на Центъра Симеон Арнаудов. Той допълни още, че системата на градския транспорт е стабилна и дори на печалба през последните три години. Целта е да се насърчи допълнително използването на карти.

Симеон Арнаудов, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност: Ние работим в посока редовният ползвател да бъде максимално удовлетворен и той да пътува най-евтино. А този, който пътува с еднократен билет, това е европейска практика, по-скоро трябва да е случайно пътуване.
Йорданка Фандъкова, кмет на столицата: И разбира се, това е борба с гратиса.

Изчисленията показват, че с различните месечни карти пътуването в столицата излиза средно между 30 и 40 стотинки. За да стимулират пътуването с карти от Центъра за градска мобилност предлагат от 1 юни още три нови абонамента - месечна карта за метро и една линия наземен транспорт на стойност 43 лв., както и тридневна карта за всички линии за 10 лв. Туристите пък ще могат да използват ,,Карта София", която струва 20 лв. Тя включва неограничен брой пътувания в рамките на три дни и отстъпка при посещения на културни обекти.

Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община: В момента Столичната община финансира всяка година 95 млн. лева. Това са парите от нашите данъци за поевтиняване на картите. Над 60% от пътуващите пътуват с преференциални карти, иначе те струват много повече.

От общината предвиждат изцяло нова система за таксуване на пътниците. Тя ще позволява да се плаща за изминато разстояние.

Симеон Арнаудов, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност: Тя трябва да може всичко. Тоест всички видове тарифиране както по време, така и по разстояние. Да може да отчита електронни документи. Да отчита всякакъв вид пътувания.
Зафир Зарков, постоянна комисия по транспорт и туризъм Столична община: Пътувате две спирки валидирате се и ви се взима съответната сума. Пътувате седем спирки съответно сумата е различна.

Новата система за таксуване на пътници трябва да заработи до септември 2017 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ предлага падане на долната граница на новия данък за такситата на 300 лева
ГЕРБ предлага падане на долната граница на новия данък за такситата на 300 лева
Втори кризисен център за жертви на насилие
Втори кризисен център за жертви на насилие