НОВИНИ

"Цената" на извънредния труд

Японска рекламна компания беше глобена, след като нейна служителка стана жертва на преработване. Смърт от преработване е и решението на трудовата инспекция за друг случай - на политическа репортерка от обществената телевизия на Япония.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
21:20, 06.10.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
цената извънредния труд

Преди четири години сърцето ѝ не издържа след месец със 159 часа извънреден труд. В Япония тече дебат как да се сложи край на културата на доказване на лоялност с допълнителен труд.

Майката на млада жена, която е работила 105 извънредни часа през Октомври 2015 година и е починала, обвини за смъртта на дъщеря си рекламната компания Денцу. Японското вътрешно министерство определи случая като "смърт от преработване". Компанията е глобена с 4 хиляди и 400 долара. Масово японците полагат извънреден труд, който се отразява сериозно на тяхното здраве.

Тошихиро Ямамото, директор на Денцу: "Приемаме това много сериозно. Разбрахме, че проблемът е тежък."

Смърт от претоварване е и решението на трудовите инспектори за друг скандален случай. През 2013 година 31-годишната Мива Сади, журналистка от японската обществена телевизия Ен Ейч Кей, издъхва от сърдечен пристъп в дома си. За месеца тя е положила 159 часа извънреден труд и е взела само два почивни дни.

Отразявала е изборите за местен парламент в Токио и за горната камара на националния парламент. Телевизията сега реши да направи историята публично достояние, извини се и обеща вътрешна реформа, за да няма подобни инциденти.

Двата случая ще засилят обществения дебат за мерки срещу претоварването и стреса на работното място. Отдаденост, според японските разбирания, се демонстрира с много извънредни часове, макар и да не е ясно дали това носи по-висока производителност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов се извини от името на ПГ на ГЕРБ за изказването на Антон Тодоров
Цветан Цветанов се извини от името на ПГ на ГЕРБ за изказването на Антон Тодоров
Над 40 тютюнопроизводители от Долно Осеново чакат пари за старата реколта
Над 40 тютюнопроизводители от Долно Осеново чакат пари за старата реколта