Цените на петрола на световните пазари достигнаха най-високи стойности от четири месеца насам след атаката срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия. Има опасения, че това може да повлияе на световния икономически растеж. Президентът Доналд Тръмп разреши отпускането на петрол от стратегическия резерв на Съединените щати. Вашингтон разпространи сателитни снимки в подкрепа на обвиненията, че зад атаката стои Иран. Москва се обяви против прибързаните изводи и нагнетяването на напрежението около Иран.

Американският президент Доналд Тръмп оспори твърденията на Иран, че няма нищо общо с атаката от събота, която намали наполовина производството на петрол в Саудитска Арабия и съответно съкрати с 5% световното предлагане. Посоката и мащабът на атаката поставят под съмнение участието на бунтовниците хуси, твърдят във Вашингтон.

Днес Москва осъди нападението, но посочи, че е недопустимо да се обсъждат ответни мерки, което изглежда става във Вашингтон. Китай и Европейският съюз също призовават към сдържаност.

Атаката предизвика скокове в цената на петрола. Пикът от 20% беше най-голямото повишение след войната в Залива през 1991 година. Световните финансови борси започнаха седмицата с понижения.

Франсис Люн - финансист: Засилва се вероятността от световна рецесия, защото Европа вече е в рецесия, забавя се растежът в Китай и в Съединените щати.

Европа е особено зависима от цените на петролния пазар.

Хубертус Барт, Институт за германската икономика: Това означава по-големи разходи за компаниите, които използват петрол или транспорт, но също и за всеки човек на бензиностанцията и за отопление.

Според източници, цитирани от Ройтерс, за Саудитска Арабия ще са нужни месеци, за да възстанови производството на петрол. Има прогнози, че цената на черното злато може да достигне 100 долара за барел.