НОВИНИ

Цената на петрола се понижи с нови 8 процента за денонощие

Цените на петрола продължават да падат. За 24 часа "черното злато се обезцени с близо 8 процента. Причина за новото рязко обезценяване е новият срив на китайските фондови борси.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:09, 07.01.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Половин час след отварянето на китайските борси, те спряха търговията. Причината - основният индекс падна със 7 процента. Това е втория срив на китайските фондови борси за тази седмица.

Китай изненада пазарите и като ускори обезценяването на юана. Курсът му спрямо долара беше понижен с половин процент. Това е най-ниското ниво от близо 5 години. Австралийският долар веднага реагира, падна с половин цент спрямо американския цент.

Обезценяването на юана веднага се отрази на другите азиатски страни. Те трябваше да девалвират валутата си, за да останат конкурентоспособни на Китай.

От Китайската банка отново увериха, че не се налага постоянно обезценяване на юана, тъй като той е стабилен.

Анализатори прогнозират, че цените на петрола ще продължат да падат. За поевтиняването му повлия силно и конфликта между Саудитска Арабия и Иран. Рияд понижи цената на петрола си за Европа. Ход, който вероятно ще направи иранския петрол неатрактивен за европейците, когато паднат санкциите срещу Иран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къпаница за Ивановден
"Къпаница" за Ивановден
Франция, Париж и Шарли Ебдо - една година по-късно
Франция, Париж и "Шарли Ебдо" - една година по-късно