НОВИНИ

Цената на природния газ ще се увеличи с близо 2% от октомври

Цената на природния газ ще се увеличи с близо 2% от октомври заради повишаване на тарифите на преносния оператор - държавната "Булгартрансгаз". Това обясни енергийният министър Теменужка Петкова след редовното заседание на Министерския съвет днес.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:29, 30.08.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
цената природния газ увеличи близо октомври

По думите ѝ увеличението се налага, защото е приета нова методика съобразена с европейските правила. Тя предвижда цените за пренос на синьо гориво вече да се определят според разходите на "Булгартрансгаз".

Против новото увеличение през миналата седмица се обявиха големите предприятия у нас. По-късно днес Петкова ще се срещне с представители на "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и Комисията за енергийно и водно регулиране, за да си изясни изцяло ситуацията.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Увеличението, което ще се получи в крайната цена, ще бъде съвсем минимално, и то ще бъде под 2% поне по първоначалните данни, с които аз разполагам. Това нещо трябва да се случи с новата газова година, която започва от 1 октомври 2017 година. А тази методика е трябвало да бъде въдена преди близо 2-3 години назад във времето. През следващата седмица ще направим среща и с бизнеса, за да можем да изясним концепцията и ако има някакво неразбиране, просто някаква неяснота по определение на методологията или по информирането за цената, то това да стане ясно и да бъдат спокойни и от бизнеса. Защото за нас като правителство е изключително важно българския бизнес, българската индустрия да работи в една изключително конкурентна среда.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През септември започва реконструкцията на дунавския кей
През септември започва реконструкцията на дунавския кей
САЩ направиха успешен тест на системата си за противоракетна отбрана
САЩ направиха успешен тест на системата си за противоракетна отбрана