Ще поскъпнат ли основните хранителни продукти заради повишението в цената на електроенергията за бизнеса - в дискусия по темата в Сутрешния блок на БНТ1 участваха Димитър Бакалов – хлебопроизводител, Регионален съюз на хлебопроизводителите в Югозападна България, председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров и Вихрен Димитров – месопроизводител и месопреработвател.

Димитър Бакалов е категоричен, че производителите в страната поемат цялата тежест и се получава така, че всички процентни натрупвания - от горива ток, нови заплати, нови осигуровки, се отразява върху тях.

Той коментира и очакваното повишение в цените на хляба.

Димитър Бакалов, хлебопроизводител: Увеличението ще дойде сигурно напролет, но би трябвало министерството малко да промени субсидиите, които са за българския народ.

За млекопреработвателите Зоров заяви, че има различни договори с доставчиците на електроенергия и всеки от тях определя цената и сроковете за нейното изпълнение в конкретен период.

Димитър Зоров - председател на Асоциацията на млекопреработвателите: Електроенергията не е 100% от всички разходи, тя е по-малко от 10 на сто, поне в нашия бранш. Има много индикатори, които чувствително оказват влияние на цената.

Млекопреработвателят допълни още, че потребителите у нас трябва да подкрепят българското производство в условията на тежка конкуренция.

По думите на Вихрен Димитров, големият проблем е ниската покупателната сопосбност на населението, ниските доходи и неправилната търговия. Той заяви категорично, че фирмата му за месопроизводство и преработване не работи с големите търговски вериги, които, по думите му, само в България не играят по европейските правила.

Вихрен Димитров – месопроизводител и месопреработвател: Цените на месото падат, което е парадоксално. Няма да има повишение.

Вижте целия разговор във видеото!

Работодателите с отворено писмо до премиера заради скок на тока за бизнеса

Работодателите с отворено писмо до премиера заради скок на тока за бизнеса

Спешни мерки срещу драстичното поскъпване на тока за бизнеса на свободния пазар поискаха работодатели в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Търг...