НОВИНИ

Цените на бензина и дизела ще продължат да растат до лятото

Цените на бензина и дизела у нас ще продължат да растат до летния сезон. Това прогнозират от Българската петролна и газова асоциация. Основна причина са котировките на петрола на международните пазари. Европейската петролна асоциация заедно с Българското европредседателство бяха домакини на енергийна конференция за бъдещето на петролния пазар.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:32, 18.04.2018
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
цените бензина дизела продължат растат лятото

В момента литър от най-продавания бензин А-95 у нас струва между 2,13 и 2,15 лева, дизелът пък се продава на цени до 2,17 лева. С колко точно ще продължи да нараства цената им, бизнесът все още не се ангажира с прогноза.

Васил Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация: Ние следваме цените, които има на международните пазари на петрола. Има тенденция към леко покачване, но не мисля, че тя ще бъде значителна.

Европейската петролтна асоциация съвместно с българското европредседателство бяха домакини на енергийна конференция посветена на бъдещето на петролния пазар и навлизането на новите по-чисти горива.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: В световен мащаб потребността от течни горива непрекъснато нараства, но в същото време те са източник на емисии парникови газове, тоест това означава, че трябва да се търсят съответните подходи, да се внедряват такъв тип технологии, които да да бъдат екологосъобразни, енергоефективни, за да може да се гарантира устойчивостта на тази индустрия.
Валентин Златев: Няма магическа пръчка, няма вариант, при който с един замах това да се случи, очевидно, че ще бъде дълъг процес, при който и рафинериите ще произвеждат по-екологични горива и двигателите на автомобилите ще стават все по-високо технологични.

Според разчетите на бранша необходимите инвестиции за повишаване на екологичността на произвоствата ес измерват в милиарди.

Валентин Златев: Българската държава е партньор в нашия бизнес, тя получава повече от 50% от приходите от продажба на горива във вид на данъци, такси и така нататък.

В момента в Народното събрание продължава разглеждането на специализирания закон за горивата. Той предвижда въвеждането на по-строг режим за фирмите, които търгуват, складират или транспортират горива. Ще се изисква и по-висока гаранция за дейността им.

Именно заради това срещу закона се обявиха земеделските производители и собствениците на дребни бензиностанции и заплашиха с протести.След среща с премиера и ресорни министри получиха обещание,че проблемът ще намери решение. Проектът е внесен в парламента, но още не е гласуван. .

Теменужка Петкова: Този законопроект беше широко обсъждан, но разбира се крайната дума ще имат колегите от българския парламент.
Валентин Златев: Ако агенция митници и данъчната агенция си вършеха добре работата, нямаше да има нужда от този закон. Очевидно е, че има пропуски в държавата, очевидно е че самото Министерство на финансите потвърждава, че не се събират годишно около 1 млрд. лева от акцизи и ДДС.

От Българската петролна и газова асоциация смятат да продължат да настояват за въвеждането на новите ограничителни текстове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в жилищен блок в Димитровград, пострадали няма (ВИДЕО)
Пожар в жилищен блок в Димитровград, пострадали няма (ВИДЕО)
Обърнат автомобил по таван стои от дни в квартал Княжево
Обърнат автомобил по таван стои от дни в квартал Княжево