НОВИНИ

Цените на жилищата у нас се замразяват

Цените на жилищата у нас се замразяват, след като само през изминалата година се покачиха между 4 и 11% в цялата страна. Данните са на голяма агенция за недвижими имоти. Междувременно кредитни консултанти предупреждават, че се очаква банките да отпускат по-малко ипотечни кредити, а лихвите плавно ще се увеличават.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:24, 10.02.2019
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Валя и половинката ѝ си търсят жилище в центъра на София:

Валя Бойчева: Задължително с паркоместа и гараж. Естествено, търсим по-голяма квадратура - около 100 квадрата.

Готови са да дадат между 200 000 и 260 000 евро, защото и двамата получават над средната заплата в София от 1135 лева. Но ако Валя купуваше сама и получаваше точно толкова, то щеше да е по-вероятно да си намери нещо в Люлин.

Гергана Тенекеджиева - оперативен директор на агенция за недвижими имоти: С такъв доход спокойно може да се изтегли кредит в размер на 50-60 000 евро и да може да си купи двустаен апартамент в по-крайните райони на София.
;

В София жилищата са поскъпнали с 8,8% миналата година

Оказва се, че имотите са поскъпнали най-много като процентно съотношение в „Овча купел“ - доскоро неатрактивен квартал, набрал популярност заради предстоящото пускане на метрото.

Експерти казват, че голямото поскъпване в такива квартали се дължи и на това, че все повече се купуват в тях, защото хората не могат да си позволят друго.


;

Миналата година сделките с предоговаряне са били около 55%. Обикновено предоговарянето е между 2 и 5% от цената на имота.

Статистиката показва още бум на разрешителните за строежи - с 69% повече от предходната година. Така, скоро се очаква на пазара да излязат много жилища ново строителство.

Костадин Чолаков - брокер: Това със сигурност ще окаже натиск върху цените.
Гергана Тенекеджиева - оперативен директор на агенция за недвижими имоти: Очакваме стабилни цени и съответно малко по-ниски цени за новото строителство, което е в масовия случай на районите, където има изключително много нови сгради и съответно понижаване на надценените имоти.
;

По данни на Агенцията по вписванията има сериозен спад на отпуснатите ипотечни кредити - 16,7% за София и 23,5% за страната.

Деян Василев - председател на Асоциацията на кредитните посредници в България: Когато банките леко затегнат кранчето на кредитирането, тогава цените на имотите също запопват да спадат.

Според кредитния посредник Деян Василев лихвите сега са стигнали историческо дъно - между 3,2% и 2,8%.

;

Но банките в цяла Европа започват да се запасяват в случай, че настъпи нова криза, за каквато се говори.

Деян Василев - председател на Асоциациятна на кредитните посредници в България: Централните банки трябва да повишат лихвите си, за да могат при следваща криза евентуално да ги намаляват, иначе няма инструменти, с които да се бори кризата. Второто полугодие може да се очаква плавно повишаване с 0,25% до 0,3% и за 2020 г. също сигнализират , че може да се очаква подобно плавно повишаване. Клиент, който е изтеглил 120 000 лева за 20 години при половин процент увеличение на лихвата може да очаква около 30 - 40 лева увеличение на вноската: от 670 лева да стане някъде 700.

Консултантите предупреждават още, че когато човек тегли жилищен кредит, трябва да има предвид около 4% допълнителни такси, освен лихвата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж и жена са задържани при акцията на Икономическа полиция в Пловдив
Мъж и жена са задържани при акцията на Икономическа полиция в Пловдив
Завод за месо гори в с. Войводиново, пострадали хора няма
Завод за месо гори в с. Войводиново, пострадали хора няма