Това обясни в студиото на „По света и у нас“ Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за недвижими имоти.

5% скок на цените на имотите за година във Варна

5% скок на цените на имотите за година във Варна

Средно за година скокът е с около 5%, показват данните на Националния статистически институт. Градът е сред петте в страната, в които се наблюдава ръс...

Генерално, през 2017 г. цените на имотите в страната вървяха нагоре с различен ръст между 6 и 8%, заяви в студиото на „По света и у нас“ Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за недвижими имоти. Ръстът се отчита в големите градове, отбеляза той, докато в малките градове той е доста по-нисък. Заради спада на лихвите по кредитите търсенето на имоти се е увеличило, поясни той.

Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за недвижими имоти: Като цяло, лихвите по кредитите са на едно ниско историческо ниво. Така или иначе заплатите плавно вървят нагоре. На последно място, от години има интерес към големите градове, който води до много хора, които желаят да се установят там.

Цените на наемите също вървят нагоре, подчерта той, особено на местата с аутсорсинг и IT компании. Повишаването на цените се дължи отчасти и на директните полети на нискотарифни компании до големите градове в България.