Цените на имотите във Варна се покачват през последните три години. Средно за година скокът е с около 5%, показват данните на Националния статистически институт. Градът е сред петте в страната, в които се наблюдава ръст на реализираните сделки. Купувачите на имоти са предимно българи или сънародници, които живеят в чужбина и са решили да се приберат в родината си. Чужденците, предимно руснаци и англичани, също проявяват интерес към покупката на апартамент във Варна.

Варна

Семействата предпочитат да закупуват жилища тип ново строителство пред панелното. Специално за Варна търсенето на нов дом е във всички райони на града.

Добромир Ганев, Национално сдружение Недвижими имоти:
Най-голям е интересът на инвеститорите към апартаментите с една и две спални - двустайните и тристайните.

Водещо при закупуването на имот е и неговата цена. За Варна разликата между центъра и крайните квартали може да бъде двойна. Цените варират от 400 евро в по-отдалечените квартали до 1500 евро в централната градска част.

Анатолий Георгиев, Национално сдружение Недвижими имоти:
Това, което е най-активно, като сегмент е от порядъка на 600-700 евро. Това е най-търсеното, като цена в сегментирането.

Работи се активно и за ограничаване на случаите на фалшиви обяви. Екеспертите наблегнаха и на една лоша практика, която някои от брокерите използват, за да осъществят сделка.

Добромир Ганев, Национално сдружение Недвижими имоти:
Намалят се цени на имоти без съгласието на собственика, за да може да излизат по-нагоре. Разбирате ли за какво говорим. Това даже може да бъде нарушение по Наказателния кодекс.

За да се предпазят от евентуална измама при покупката или продажбата на имот, потребителите е нужно първо да си изберат брокер от компания, която е доказана на пазара и спазва етичния кодекс.

Нина Арнаудова, Национално сдружение Недвижими имоти:
Защото в повечето случаи те си избират имота и с имота върви даден брокер.

Експертите съветват още потребителите да не предоставят личните си данни на непроверени фирми.