НОВИНИ

Защо петролът поевтинява?

Цените на петрола в световен мащаб падат. В момента един барел от сорта бренд се котира за 51 долара и 58 цента. Тенденцията за поевтиняване на "черното злато" е свързана с увеличаването на запасите от петрол в Съединените щати.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
12:01, 14.03.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Петролът продължава да поевтинява заради обявените от Американския петролен институт данни, че запасите от суровината са скочили с 11,5 милиона барела в края на миналата седмица. Това е много повече от предварителната прогноза за ръст от 1,5 милиона барела.

По този начин Вашингтон регулира цените на петрола, които са като скачени съдове между ОПЕК и Съединените щати. Ако стойността на фючърсите спадне под 50 долара за барел, ОПЕК и производителките извън групата ще намалят още повече производството. И обратното, ако цената превиши 55 долара за берел, Съединените щати ще увеличи производството.

Много специалисти смятат, че причината Вашингтон да увеличава запасите си е свързана с факта, че руската рубла зависи изцяло от цената на петрола. Ако суровината е по-евтина, тогава и рублата ще е с по-ниска стойност. Спекулациите около цената на петрола е част от икономическата война между Съединените щати и Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори търг за Офицерския плаж във Варна
Втори търг за Офицерския плаж във Варна
Фирмите могат да забраняват носенето на забрадка на работното място
Фирмите могат да забраняват носенето на забрадка на работното място