НОВИНИ

Скокът на цената на тока за бизнеса няма да се отрази на крайния потребител

Увеличението на цената на тока на свободния пазар с до 60 % от февруари най-вероятно няма да се отрази на цената за крайния потребител. Това прогнозира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров в "Денят започва". Според него повечето производители от неговия бранш ще оставят разликата за своя сметка. Според експерта Антон Иванов от Българския енергиен форум повишението е шоково и трябва да се увеличат правомощията за регулатора, за да се избегне спекула и пазарът да бъде предвидим за бизнеса.

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 08.01.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас
Антон Иванов: От една страна има обективни причини за повишение на цените на електрическата енергия. Те се наблюдават в цяла Европа. И по борсите на Европа има едно повишение на цените на електрическата енергия. А пък в региона - поради климатичните влияния - студената зима в началото на тази години (2017 година, януари месец), сушата в региона пролетта. Това доведе върху един натиск и върху производители, и върху търговци. Мината година ни беше доста студено, тогава цената на електрическата енергия се повиши драстично заради повишеното търсене и тогава се натрупаха едни загуби в търговците. В България те се оценяваха в порядъка на 30 милиона. Случиха се няколко фалита през лятото на търговците, тоест очевидно има напрежение на пазара. Но драстично повишение на цените на електрическата енергия - няма обективни условия от външни фактори.

Иванов заяви, че цените на борсите са се повишили спрямо миналата година с около 5 до 10 процента. Но се получава увеличение с 30 до 60, защото нашият пазар е ограничен, неликвиден и няма механизми, които да контролират спекулативното повишение на цените на електрическата енергия. По думите му там, където има повишение над 30%, се търси бърза печалба. Може да се говори дори и за спекулация при взаимоотношенията между клиент и търговец.


Димитър Зоров: Най-засегнати са производствата, които имат повече електрическа консумация. В млечния бранш между 5 и 10% от общата себестойност, от общите разходи са разходите за електрическа енергия. Ако повишението е с 30%, това ще доведе някъде между 2 до 3% отражение в себестойността на продукта, не казвам в крайните цени, защото смятам, че българският преработвател в тази ситуация може би една голяма част от тях биха оставили за собствена сметка тези повишения. Друг е въпросът, че ние в момента не можем да отчетем реалното повишение какво ще бъде, защото преработката е свързана с други косвени суровини каквито са опаковките. В опаковките също се използва доста електрическа енергия и ние не знаем дали нашите доставчици ще променят цените и как ще се отрази това при тях. Молбата към потребителите е: подкрепете българското производство!


Вижте още от разговора във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева: Може да се състои среща ЕС - Турция по време на европредседателството
Захариева: Може да се състои среща ЕС - Турция по време на европредседателството
​250 военни помогнаха на блокирани в снежен капан в Испания
​250 военни помогнаха на блокирани в снежен капан в Испания