НОВИНИ

Ценко Чоков остава в ареста

Съдът: Методите на групата са били брутални и нечовешки

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:34, 07.06.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Кметът на Галиче Ценко Чоков, синът му Мартин и още 4-ма души остават в ареста. Това реши окончателно Апелативният специализиран съд. Преди 10 дни, след спецакция в селото те бяха обвинени като организирана престъпна група за лихварство и изнудване. Втора съдебна инстанция каза, че има доказателства за бруталните методи на групата, но остава спорно дали тя е била ръководена от Ценко Чоков.

Съдът определи методите на групата като брутални и нечовешки. Според свидетелите, те са прилагани към хора, които не връщали навреме нерегламентираните заеми, чиито лихви стигали до 50 процента. Посочени бяха връзвания с кабел, изгаряния, сексуални издевателства и спускане в кладенец. Чоков каза пред съда, че няма нищо общо с обвиненията и няма да се укрие, искал само да му се даде възможност да си работи земята и да свърши обещаното на гласоподавателите.

Иво Найденов - адвокат: Вижте, ние тука сме в една селска драма, където един кандидат кмет не е успял, който написа една камара жалби. Неслучайно казах, че Ценко Чоков не е проверяван само от НАСА.
Биляна Дукова - прокурор в Апелативната специализирана прокуратурата: Не мога да определя нито едно дело за каквото и да било престъпление като селска или битова драма. То е престъпление. За ръководната роля на г-н Чоков аз и в днешното съдебно заседание продължавах да твърдя, че тя съществува. Повечето свидетели по делото твърдят, че той е човекът, който е давал нарежданията.

Прокуратурата предостави нов том с доказателства срещу Чоков с разпити и разпознавания. Защитата контрира с положителни отзиви. Внесена беше подписка от 400 души от селото, които казват, че не ги е страх от кмета и че откакто бил в ареста други вандалствали и заплашвали близките му. Приложени бяха и благодарствени писма - към Чоков - за дарения за храма и училището, за помощ за лечение на частни лица и дори за таксата на всички деца в Галиче за детска градина.

Иво Найденов - адвокат на Ценко Чоков: Това лошо ли е, че Ценко Чоков го е направил? Лошо ли е, че той си е дал от неговите средства, след като някой друг не е дал? Може би по този начин той им влияе да гласуват пет мандата за него?

Прокуратурата така и не оспори пускането под домашен арест на един от обвинените Васил Филиповски и - без мярка за неотклонение на общинския съветник от ДПС Касъм Касъмов. Не стана ясно защо. Според обвинението Касъмов има роля в имотните измами, за които също се разследва Чоков.

Биляна Дукова - прокурор в Апелативната специализирана прокуратурата: Ще се разследва начинът на придобиване на имотите в село Галиче, тези които има като собственост и които той обработва.

Според разследващите има данни, че с фалшиви пълномощни и подправени нотариални актове Чоков и негови приближени са придобивали земя от хора без наследници и ниви на вече починали хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цонко Цонев представи “Кметълски истории” във Варна
Цонко Цонев представи “Кметълски истории” във Варна
Укрепват дигите на река Стряма
Укрепват дигите на река Стряма