НОВИНИ

​Център на старите занаяти откриват в кюстендилско село

Център на старите занаяти ще има в кюстендилското село Раждавица. От сдружение „Роден край" в Кюстендил са възстановили стогодишна фурна за изпичане на хляб. Всеки, който иска, може да си приготви по стара българска рецепта погачи, пити и хляб.

bnt avatar logo
от София Гълъбова
12:53, 03.06.2019
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Дълго време вековната пещ за хляб в центъра на село Раждавица не е използвана, а преди три години пада и покривът, което застрашава цялата фурна от разрушаване. Построена е от камъни и кал на място, където може да се ползва от повече домакинства.

Борислав Крумов, председател на сдружение „Роден край" : Тя събира осем тави, така че всяка една къща в един ден от седмицата определен за самата къща са си пекли хляба. И по този начин те са държали фурната топла.

Освен хляб в нея по време на големите християнски празници са се пекли и Великденски и Гергьовски агнета. С възобновяване на народния празник на хляба, огънят във фурната отново е запален.

Борислав Крумов, председател на сдружение „Роден край": Свети Иван Рилски той е живял тук известно време в неговия така отшелнически поход. Именно от там донесохме вода, с която се замесоха богородичните пити и ги изпекохме в тази фурна.

От сдружение „Роден край" в Кюстендил имат идея да открият в двора на фурната център на старите и позабравени занаяти. Майстори ще показват тънкостите на кошничарството, тъкачеството, грънчарството и дърворезбарството в миналото. Идеята е да се привлекат и туристи от съседна Сърбия, за да се докоснат до традициите и фолклора на хората от района на Кюстендил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасиха трима премръзнали туристи на връх Ботев
Спасиха трима премръзнали туристи на връх Ботев
ГДБОП разкри фалшиви и опасни слънчеви очила във Варна
ГДБОП разкри фалшиви и опасни слънчеви очила във Варна