Изравнени проценти за ГЕРБ и БСП, ДПС преди "Обединени патриоти", "Воля" със сигурност пета сила на изборите и две трети вероятност коалицията "Реформаторски блок - Глас народен" да не влезе в парламента - това показва социологическото изследване на Центъра за анализи и маркетинг. Според изследването - ДОСТ също ще остане под чертата за влизане в 44-тото Народно събрание. Изследването е проведено между 10 и 16 март.На предсрочните парламентарни избори за ГЕРБ биха гласували 20,2 % от избирателите, а за "БСП за България" - 19,8 %, показва изследването. Следват ДПС с 7,4 % от гласовете, "Обединените патриоти" - с 6,8 на сто и "Воля" - с 4,2 %. Под чертата остават коалицията "Реформаторски блок - Глас народен, "Да, България", АБВ - Движение 21, ДОСТ и Нова република. С "Не подкрепям никого" ще гласуват 2,7 % от избирателите, а няма да гласуват - 10,8 %. Ако гласовете се разпределят само сред решилите да гласуват, ГЕРБ получават 27,5%, БСП - 27 на сто, ДПС - 10,1 %, "Обединените патриоти" - 8,9 % и "Воля" - 5,5 на сто от гласовете.

Юлий Павлов - Център за анализи и маркетинг: "Смятам, че не може да се каже със сигурност кой ще бъде първи и кой - втори, все пак с по-голяма вероятност първи ще е ГЕРБ, не може със сигурност да се каже кой е трети, кой четвърти - с по-голяма вероятност това ще е ДПС, "Воля" са твърдо пети и твърдо в парламента."

Според изследването в следващия парламент ГЕРБ ще имат между 81 и 90 депутати, "БСП за България" - между 79 и 88, ДПС - между 26 и 31, Обединените патриоти - между 24 и 29, Воля - между 14 и 19 и "Реформаторският блок - Глас народен" ще имат или 0, или 10-12 депутати.

Юлий Павлов - Център за анализи и маркетинг: "Що се отнася до Реформаторския блок, нищо не мога да гарантирам за него, вероятно шансовете да влезе са около една трета, две трети да не влезе. Нещо такова. Но това е към момента, имате много хора, които ще решат в последния момент."

Що се отнася до това кое управление би било най-добро за страната - 23,2 % от анкетираните заявяват, че това е управление на ГЕРБ и други десни партии, 18, 2 % - на БСП и други партии, а най-ниски проценти събира управление на ГЕРБ и ДПС или ГЕРБ и БСП.

Данните показват също, че трудно би се съставило правителство с двукомпонентна подкрепа. На предсрочните избори със сигурност заявяват, че ще гласуват 47,7 % от избирателите. Няма да гласуват 13,7 на сто. Очаква се до урните да отидат между 3,5 и 4 млн. души. Изследването е проведено от 10 до 16 март 2017-та сред 1012 пълнолетни граждани, като са използвани собствени средства на Центъра за анализи и маркетинг.